Nieuws27 apr '12 12:38Aangepast op 27 apr '12 14:11

UPDATE | Van Haersma Buma wil CDA-kar trekken

Auteur: Marjan van den Berg

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil een verniewd CDA gaan leiden met de blik op de toekomst en oog voor elkaar.

"Ik doe uit volle overtuiging mee. Ik heb de afgelopen weken meer dan ooit verantwoordelijkheid gevoeld. Voor het CDA, voor het land. Dat is een verantwoordelijkheid die ik niet uit de weg ga. Maar ik voel nog een verantwoordelijkheid: één voor mijn gezin. Mijn vrouw en kinderen. Ik vraag een offer van hen, maar ze weten dat ik dit uit overtuiging doe. Ze steunen me voluit. Ik heb besloten dat ik zal er staan. Ik zal er staan voor het CDA, voor een vernieuwd CDA. Met de blik op de toekomst en met oog voor elkaar'', aldus Van Haersma Buma.

PVV
Buma gaf toe dat hij de "buik vol'' heeft van de samenwerking met de PVV en er niet op zit te wachten dat nog eens te doen. Zijn voorkeur ligt bij "een gewone meerderheidscoalitie''.

Allesbepalend voor zijn gevoel over de PVV van Geert Wilders is het slot van 7 weken onderhandelen in het Catshuis. "We hebben anderhalf jaar lang goede afspraken kunnen maken omdat partijen hun woord hielden. Maar misschien wel daarom viel het me zo rauw op het dak dat we na zeven weken met lege handen buiten stonden.''

Lijsttrekkersverkiezing
Van Haersma Buma riep ook andere CDA'ers op zich te kandideren. Het CDA gaat voor het eerst onder leden een lijsttrekkersverkiezing houden.

Op 7 mei maakt een selectiecommissie de kandidaten voor de verkiezing bekend. Behalve Van Haersma Buma werden de afgelopen dagen ook minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt genoemd als mogelijke kandidaten. Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw heeft gezegd dat hij beschikbaar is, mocht zijn partij niemand anders vinden.

Peiling
Uit een peiling van Maurice de Hond deze week bleek dat 65 procent van de mensen die in 2010 op het CDA hadden gestemd, de huidige fractieleider de beste kandidaat vonden. Bleker kwam uit op 14 procent en Van Bijsterveldt op 4 procent.

De 46-jarige Van Haersma Buma is voorzitter van de fractie sinds het aantreden van het kabinet Rutte oktober 2010. Hij is Kamerlid sinds mei 2002.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen