Nieuws29 mei '12 19:27Aangepast op 29 mei '12 19:48

Prijsschieten in de Tweede Kamer

Auteur: Marjan van den Berg

De PvdA ziet weinig verschillen met het afgeketste Catshuis-akkoord, en de PVV zet de VVD weg als partij voor de lastenverzwaring. De vijf partijen die het Kunduz-akkoord tekenden, lagen dinsdag in de Tweede Kamer flink onder vuur van de partijen die er NIET aan meedoen.

Het debat over het begrotingsakkoord voor 2013 heeft de verhoudingen in de Tweede Kamer verder op scherp gezet. Over en weer maakten de fractievoorzitters elkaar felle verwijten.

De vijf deelnemers: VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, verweten PvdA, PVV en SP geen verantwoordelijkheid te nemen voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Potverteren
Vooral PvdA-leider Diederik Samsom lag onder vuur. Met het PvdA-voorstel om technische studies gratis te maken, lopen de schulden alleen maar verder op, zo was het verwijt.

"Het is het oude potverteren'', aldus CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Volgens hem zijn PvdA, PVV en SP meer geïnteresseerd in peilingen dan in het landsbelang.

Copy-paste
SP-leider Emile Roemer en Samsom leverden op hun beurt kritiek op de bezuinigingsdrift van de vijf partijen en blijven erbij dat de groei van de Nederlandse economie gestimuleerd moet worden.

Volgens Samsom wijkt het begrotingsakkoord nauwelijks af van wat VVD en CDA in het Catshuis wilden afspreken met de PVV. "Btw verhogen, reiskosten belasten, onze werkers in de frontlinie op nul zetten, baankansen voor oudere werknemers slopen, de woningmarkt op slot zetten. Allemaal copy-paste Catshuis'', aldus Samsom.

Wilders
Een andere felle strijd werd gevoerd tussen PVV-leider Geert Wilders en zijn voormalige partners VVD en CDA. Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok is Wilders de meest linkse politicus in de Kamer omdat hij niet duidelijk maakt hoe hij het begrotingstekort wil wegwerken.

Wilders bestempelde de VVD als "kampioen lastenverzwaringen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen