Nieuws20 mei '12 10:14

'Dibi-gate' kost GroenLinks drie zetels

Auteur: Pieter van den Akker

GroenLinks heeft in de peiling drie zetels verloren ten opzichte van vorige week. Dat meldde presentatrice Eva Jinek zondag in haar tv-programma.

Het verlies is volgens opiniepeiler Maurice de Hond te wijten aan het gedoe rond de kandidatuur van Tofik Dibi. In de peiling van De Hond staat GroenLinks nu op vier zetels. Dat is de laagste score sinds de vorming van GroenLinks in 1989. Slechts 30 procent van de kiezers uit 2010 geeft aan nu weer op GroenLinks te stemmen. De partij heeft nu tien zetels in de Kamer.

SP met afstand grootste: 29
In de peiling is de SP nu met een ruime afstand de grootste partij. Met 29 zetels staan de socialisten op een winst van 14 ten opzichte van de Kamerverkiezingen van juni 2010.

VVD: 25
In de peiling verliest niet alleen GroenLinks maar ook de VVD fors, eveneens drie zetels in een week tijd. De liberalen komen daarmee op 25 zetels, tegen de huidige 31 in de Kamer. PvdA en PVV stijgen allebei drie zetels en staan op 23 zetels. Voor de PvdA betekent dat nog steeds een verlies van zeven zetels ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer. Voor de PVV is het een zetel minder dan nu in de Kamer.

Gerelateerde artikelen