Nieuws18 mei '12 22:02Aangepast op 18 mei '12 22:51

Sap en Dibi kandidaat bij GroenLinks

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bij GroenLinks gaan fractievoorzitter Jolande Sap én haar fractiegenoot Tofik Dibi de strijd met elkaar aan om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september.

Het partijbestuur van GroenLinks heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt. Daarmee komt een eind aan de geruchten van eerder op de dag dat Dibi niet mee zou mogen doen aan de interne verkiezing.

Sap en Dibi zullen een aantal keren met elkaar in debat gaan in het land. De ledenraadpleging eindigt op 4 juni.

Dibi niet geschikt
Volgen partijvoorzitter Heleen Weening vond de kandidatencommissie Dibi geen geschikte kandidaat, omdat hij niet aan het profiel zou voldoen. Vervolgens heeft het partijbestuur besloten Dibi toch te laten meedoen aan de verkiezing, om de keuze aan de leden te laten.

"Er is een grote roep bij onze leden om te mogen kiezen", aldus Weening, die verscheidene afdelingen binnen de partij raadpleegde. Voor de partijvoorzitter woog eveneens zwaar dat ook Sap graag de strijd aan wilde in een ledenreferendum.

Vertrouwen
Weening zei geen reden te zien dat het vertrouwen tussen het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie geschaad zou zijn. Vanwege de onduidelijkheid over de kandidatuur van Dibi mengden verscheidene Kamerleden van GroenLinks zich vrijdag in het debat en riepen op tot een ledenreferendum.

"We hebben gedaan wat we konden", verdedigde Weening de opstelling van het partijbestuur. Volgens haar zijn de procedures precies gevolgd. "We zullen hier krachtig uitkomen."

Dibi: al 3 weken strijd met partijapparaat
Tofik Dibi verklaarde vrijdagavond in Nieuwsuur al 3 weken een strijd te voeren met "het partijapparaat" van GroenLinks. Hij heeft zich niet gesteund gevoeld door de partij bij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september.

Hij vindt het geen probleem dat de kandidatencommissie hem ongeschikt vindt als lijsttrekker, maar hij vindt het wel onjuist dat de leden zich er niet over kunnen uitspreken.

Sap: Fijn dat de strijd kan beginnen
Jolanda Sap twitterde vrijdagavond: "Fijn dat de strijd kan beginnen. We maken er twee hele mooie weken van!'' Eerder zei ze al: "Ik zou het betreuren als er geen referendum komt. Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan!"

Reactie Van Gent
Ineke van Gent, vice-fractievoorzitter van GroenLinks, twitterde over het feit dat er twee kandidaten zijn: "Het referendum komt er! Met@jolandesapen@tofikdibi#GroenLinks#haleluhjaahEnige juiste besluit van het partijbestuur. Leden nu aan zet!".

Reactie Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom zei op de microblog: "Een lijsttrekkersstrijd maakt - zelfs met beroerde start - Partij en winnaar (én verliezer) altijd sterker.Succes@jolandesapen@TofikDibi."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen