Nieuws18 mei '12 20:18Aangepast op 18 mei '12 21:03

Dibi blijft bungelen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de kandidatuur van Tofik Dibi als lijsttrekker van GroenLinks.

Partijvoorzitter Heleen Weening zei vrijdagavond bij het partijkantoor in Utrecht dat er geen sprake is van een crisis binnen de partij. Ze is in afwachting van een advies van de kandidatencommissie over de kandidaten voor het lijsttrekkerschap.

Weening zei te hopen nog vrijdagavond verdere mededelingen te kunnen doen. Bij een voordracht van meerdere kandidaten komt er een referendum onder de leden.

Onduidelijkheid over Dibi
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi hebben zich als kandidaat gemeld, maar over de kandidatuur van Dibi bestaat sinds vrijdagmiddag onduidelijkheid.

Die ontstond toen het tv-programma De Halve Maan van de NTR meldde dat Dibi zijn aanwezigheid in de uitzending had moeten afzeggen omdat hij met spoed naar Utrecht moest. Dibi zou niet langer kandidaat zijn voor het lijsttrekkerschap.

Volgens het partijbestuur is er echter vrijdag niks misgegaan met Dibi en had die slechts een afspraak in Utrecht vanwege de sollicitatieprocedure.

Vechten als een leeuw
Het enige dat Dibi zelf liet weten is dat hij "als een leeuw" aan het vechten is. Waartegen Dibi dan vecht is nog niet duidelijk.

De voorzitter van de kandidatencommissie, Eerste Kamerlid Tof Thissen, zei tegenover de NOS dat er nog mensen gehoord moeten worden, ook morgen nog, en dat er niet op zaken vooruit gelopen kan worden.

Mededeling
Vrijdag zou GroenLinks met verdere mededelingen komen over het lijsttrekkerschap. De afgelopen dagen werd verwacht dat Dibi het zou opnemen tegen fractievoorzitter Jolande Sap. Na aanvankelijke boosheid over de kandidatuur van Dibi zei Sap uit te kijken naar de onderlinge strijd. Komende maandag zou het eerste van een serie debatten zijn. Het ledenreferendum zou tot 4 juni lopen.

Genant
Sap zegt het te betreuren als er geen interne verkiezing om het lijsttrekkerschap zou komen. Ook andere prominente GroenLinksers mengen zich ondertussen in het debat.

"Dat laten bungelen van Tofik Dibi krijgt hele genante trekjes", zegt Kamerlid Ineke van Gent die wil dat de leden zich kunnen uitspreken over de lijsttrekker.

Ook andere Kamerleden laten dat geluid horen. Oud-partijleider Femke Halsema is duidelijk. "Als GroenLinks-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen."

Gerelateerde artikelen