Nieuws18 mei '12 17:19Aangepast op 18 mei '12 18:20

Kandidatuur Dibi hangt aan zijden draadje

Auteur: Pieter van den Akker

De kandidatuur van Tofik Dibi als lijsttrekker van GroenLinks hangt aan een zijden draadje.

Tegen persbureau Novum zei Dibi dat hij vecht als een leeuw, maar dat hij er nu verder niets over kan zeggen. Bronnen rond GroenLinks zeggen dat het partijbestuur zou hebben besloten dat Jolande Sap als enige in aanmerking komt voor de functie.

Teruggefloten
De partij laat in een reactie weten dat de lijsttrekkersprocedure bij GroenLinks nog loopt. Het tv-programma De Halve Maan van de NTR zou vrijdagmiddag Dibi te gast hebben, maar dat ging op het laatste moment niet door. Volgens het programma werd Dibi op weg naar de uitzending gebeld en moest hij met spoed naar Utrecht komen.

Deelname aan het programma zou tegen de interne regels zijn, zo heeft De Halve Maan begrepen. Het partijbestuur liet vrijdagmiddag weten dat er nog geen nieuws te melden is over de kandidaatstelling. Dibi is onbereikbaar voor commentaar.

Partijvoorzitter Heleen Weening zou vrijdag met een voordracht komen, op basis van advies van een kandidatencommissie. Verwacht werd dat fractievoorzitter Jolande Sap en Dibi de komende week zouden meedoen aan een referendum onder de leden van GroenLinks.

Sap wil strijd aangaan
Fractievoorzitter Jolande Sap zegt het te betreuren als er geen interne verkiezing om het lijsttrekkerschap zou komen. Zij liet, na aanvankelijke boosheid, de afgelopen tijd weten zin te hebben in een strijd met fractiegenoot Dibi.

Wachten op advies
Ook andere Kamerleden van GroenLinks spreken zich op Twitter uit voor een keuze van de lijsttrekker door de leden. Partijvoorzitter Weening laat weten nog in afwachting te zijn van het advies van de kandidatencommissie.

Gerelateerde artikelen