Nieuws4 jan '12 10:41

Wegen rond Schiphol mogen breder

Auteur: BNR Webredactie

Verkeersminister Schultz van Haegen wil de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere uitbreiden. De Raad van State heeft nu besloten dat dit mag.

Met dit vonnis heeft de Raad van State de bezwaren van 41 particulieren, bedrijven en organisaties van tafel geveegd. Minister Schultz van Haegen is blij met de beslissing: "Dit is goed nieuws. We kunnen nu direct aan de slag met het grootste wegenproject in tien jaar.''

Economische ontwikkeling
De minister wil onder meer de A1, A2, A6, A9 en A10 verbreden om de files te bestrijden. De verkeersproblemen zijn volgens haar slecht voor de economische ontwikkeling van de Randstad. Volgens onder anderen omwonenden gaat de minister echter voorbij aan de leefbaarheid en gezondheid van de mensen die er wonen.

4,4 miljard
Rijkswaterstaat start begin dit jaar met voorbereidingen van de werkzaamheden op de A10-Oost en een gedeelte van de A1. Het werk moet in 2020 klaar zijn. De uitbreiding van het wegennet kost 4,4 miljard euro.

'Niet begrepen'
Een groep inwoners van Amsterdam-Oost, Duivendrecht en Diemen liet weten de uitspraak te betreuren. "Wij voelen ons aan alle kanten niet begrepen. Het besluit is wel degelijk genomen op basis van verouderde gegevens over de files en de luchtkwaliteit'', aldus een woordvoerster van de Stichting A1 A10-Oost.

Geen beroepmogelijkheid
Het is niet mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Raad van State. Enkele omwonenden willen nu volgens de zegsvrouw naar een Europese rechter stappen, die zich over de vermeende overtredingen van de eisen voor luchtkwaliteit moet buigen.

Gerelateerde artikelen