Nieuws10 feb '12 17:37

Knot: banken kunnen goedkoop lenen

Auteur: Fleur de Bruijn

Commerciële banken uit zeven eurolanden kunnen gemakkelijker goedkoop driejaars geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft donderdag ingestemd met het plan. Dit schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Met de versoepeling in de zeven eurolanden wordt voorkomen dat de financiële sector daar in de problemen komt, aangezien bij veel banken het traditionele onderpand (zoals staatsobligaties) letterlijk op begint te raken.

Volgens DNB bestaat voor Nederlandse banken bestaat de noodzaak niet om de toegang tot de geldloketten te vergroten.

Bedrijfsleningen als onderpand
Na afloop van de bestuursvergadering van de ECB in Frankfurt maakte president Mario Draghi bekend dat de centrale banken in Ierland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Oostenrijk en Portugal tijdelijk ook bedrijfsleningen als onderpand voor ECB-krediet zullen accepteren.

Daarbij gaf hij aan dat er in de raad geen unaniem besluit genomen was.

Weidmann was tegen
De Italiaan heeft geprobeerd iedereen op één lijn te krijgen, maar dat is niet gelukt. Volgens de Financial Times was vooral Bundesbank-president Jens Weidmann faliekant tegen. Door de maatregel zullen veel meer banken om geld kunnen vragen als de ECB eind deze maand opnieuw het loket opent voor goedkoop driejaarsgeld.

Theoretisch zou het om een extra 200 miljard kunnen gaan. Volgens Weidmann is een al te genereuze liquiditeitsvoorziening door de ECB echter risicovol. Op termijn kan ze de inflatie helpen opjagen.

Uit balans
Weidmann vreest ook dat het financiële systeem in de eurozone uit balans raakt door de banken in een aantal landen meer mogelijkheden te geven. Ook denkt hij dat de genereuze steun de prikkel bij banken wegneemt om weer bij elkaar te lenen.

De ECB keerde in december bij de eerste verdeling van driejarige leningen 489 miljard uit aan banken, veel meer dan analisten hadden verwacht. Volgens Draghi hebben de driejarige leningen een 'credit crunch' helpen voorkomen. Juist in de landen waar nu de onderpandeisen zijn versoepeld, dreigde de kredietverlening op te drogen en volgens Draghi is het gevaar nog niet geweken. Daarom riep Draghi gisteren nog eens op gebruik te maken van de tweede liquiditeitsoperatie.

1000 miljard
De bankpresident benadrukte dat gebruikmaken van de zogeheten ‘LTRO’  niet stigmatiserend is, maar gewoon een ‘zakelijke beslissing’. ING-econoom Carsten Brzeski denkt dat ook banken daar inmiddels zo over denken. Hij zou er dan ook niet vreemd van opkijken als de banken voor 1000 miljard inschrijven.

Gerelateerde artikelen