Nieuws8 dec '11 14:06Aangepast op 8 dec '11 15:49

14 Occupy'ers aangehouden [slideshow]

Auteur: BNR Webredactie

De politie heeft op het Beursplein in Amsterdam veertien demonstranten van Occupy opgepakt.

De demonstranten weigerden volgens de politie bevelen op te volgen.

"We hebben ze gevraagd om weg te gaan, dat hebben ze niet gedaan'', zegt de woordvoerster. De demonstranten hebben zich niet verzet bij de aanhouding en de sfeer bleef gemoedelijk, volgens de politie. De aangehouden betogers zijn met een bus van het GVB afgevoerd naar het politiebureau.

Ondernemers
Als het aan de ondernemers van het Damrak ligt, had het hele Beursplein schoongeveegd moeten worden. De ondernemersvereniging vindt het niet acceptabel dat het protest in een verkleinde vorm verdergaat.

Meer daadkracht verwacht
"De betogers hebben zowel maandag als donderdag de deadline overschreden. Het schenden van de afspraken had de burgemeester moeten aangrijpen om het hele tentenkamp te sluiten'', zegt voorzitter van de verniging, René Wildeman. "We hebben de burgemeester meermalen gevraagd het hele plein schoon te vegen en hadden meer daadkracht van hem verwacht''.

'Beleid van pappen en nathouden'
Eigenaar van hotel De Roode Leeuw vindt dat de burgemeester met de inkrimping blijvende aanwezigheid van Occupy accepteert. "Zo maakt hij er een instituut van. Straks staan ze er in maart nog of met kerst volgend jaar. Dit is een beleid van pappen en nathouden. Ik zie het nut niet meer van verdere bezetting, aangezien alle betogers andere doelen nastreven. Zo kun je wel eeuwig blijven staan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen