Nieuws8 dec '11 13:08Aangepast op 8 dec '11 14:09

Amsterdam grijpt in bij Occupy [update]

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente gaat donderdagmiddag de orde handhaven op het Beursplein.

Bij het tentenkamp van de protestbeweging Occupy gaan agenten erop toezien dat demonstranten illegale tenten weghalen.

Te groot
Volgens een woordvoerder van de burgemeester hebben de Occupyérs veel eisen van de burgemeester opgevolgd, maar nog niet genoeg. Het schort vooral aan brandveiligheid, hygiëne en de constructie van sommige tenten laat te wensen over. Daarbij komt dat het tentenkamp nog te groot is. De betogers zijn hiervan ingelicht met een brief.

Burgemeester
De burgemeester Eberhard van der Laan besloot tot de strengere handhaving na overleg met vertegenwoordigers van de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie, de brandweer en de GGD. 

Van der Laan liet weten dat de betogers donderdagochtend voor tien uur aan een groot aantal voorwaarden moesten voldoen. Zo moesten zij driekwart van het plein teruggeven aan de stad.

Hygiëne
Verder wilde de burgemeester dat voortaan maximaal vier personen 's nachts op het plein zouden overnachten. Ook liet hij de GGD eisen opstellen over de hygiëne en de sanitaire voorzieningen op het kamp, die de Occupy'ers dienden op te volgen. Hetzelfde gold voor de aanwijzingen van de brandweer.

Politie met paarden
"Voor de Beurs staat sinds kort een grote legertent", vertelde BNR-verslaggever Jeroen Stans, die donderdag aanwezig is op het Beursplein. "Vanochtend is een inspectie gehouden en gekeken of aan alle voorwaarden die burgemeester Van der Laan had gesteld, is voldaan. As we speak komt er aantal agenten aangelopen, met twee politiepaarden achter de hand."

Reden voor hun aanwezigheid is dat aan die voorwaarden niet is voldaan, weet BNR's Stans. "Alles wat om de grote tent heen staat en alle spandoeken die er hangen, moeten weg."

Gerelateerde artikelen