Nieuws17 mrt '12 18:11

Zwager Kaddafi opgepakt

Auteur: Harmen Simon Teunis

De zwager van de overleden Libische dictator Muammar Kaddafi, Abdullah al-Senussi, is in Mauritanië gearresteerd.

Senussi werd opgepakt toen hij zaterdag met een vals paspoort vanuit Marokko arriveerde in Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië.

Hij werd gezocht door Libië, Frankrijk en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij was veiligheids- en spionagechef van Kaddafi en een van de voornaamste beulen van het bewind dat afgelopen zomer na bijna 42 jaar ineenstortte.

Onderzoek
De politie in Mauritanië heeft zaterdag laten weten eerst samen met Interpol een onderzoek te willen instellen naar de gang van zaken, voor er besluiten vallen over de uitlevering van Senussi. De aanhouding van de voortvluchtige is te danken aan een gezamenlijke actie van de Franse en Mauritaanse autoriteiten.

De Franse president Nicolas Sarkozy vraagt om zijn uitlevering. Senussi kreeg in 1999 bij verstek levenslange gevangenisstraf in Frankrijk wegens zijn rol bij een terroristische aanslag op een Frans verkeersvliegtuig boven Niger waarbij in 1989 170 doden vielen.

Tripoli
Ook de autoriteiten in Tripoli deelden een uitleveringsverzoek in. De Nationale Overgangsraad beweert dat Senussi een eerlijk proces zal krijgen in Libië. De nieuwe regering wil dat de Kaddafi's en hun trawanten in Libië zelf worden berecht, maar sommige waarnemers vrezen dat justitie in Libië daar nog niet klaar voor is.

Arrestatiebevel ICC
Het ICC vaardigde in juni 2011 een arrestatiebevel uit tegen de in 1949 in Sudan geboren Senussi. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Senussi stond bekend als een hardliner. Zijn bijnaam was de slager.

Als veiligheidschef zou Senussi ook nauw hebben samengewerkt met Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de dictator, die in de praktijk functioneerde als regeringsleider. Ook tegen Saif is door het ICC een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt in de Libische stad Zintan vastgehouden door troepen van de Nationale Overgangsraad, de nieuwe machthebber in Libië.

De nieuwe machthebbers in Libië hadden in november ook al de arrestatie van Senussi gemeld. Dat bleek toen niet te kloppen.

Gerelateerde artikelen