Nieuws22 mrt '11 16:36

Mislukte operatie onderwerp van debat

Auteur: Edme Koorstra

De Tweede Kamer wil volgende week dinsdag met premier Mark Rutte en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie debatteren over de mislukte evacuatieoperatie in Libië.

Voor die tijd stellen de fracties eerst nog extra schriftelijke vragen aan het kabinet naar aanleiding van de brief en het feitenrelaas die de bewindslieden maandag over de kwestie naar het parlement hebben gestuurd.
Voor het weekend antwoord
Dat hebben de fracties vandaag in een interne vergadering besloten. Ze vragen het kabinet alle vragen voor het weekeinde te beantwoorden. Op verzoek van D66, de SP en de PvdA wordt ook geprobeerd de geëvacueerde Nederlander te spreken te krijgen om zijn kant van het verhaal te horen. Dat kan desnoods achter gesloten deuren om te voorkomen dat de naam van de medewerker van het ingenieursbureau Royal Haskoning bekend wordt.
De Kamer wil ook een reactie van het kabinet op het rapport van de commissie van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (ctivd), die op verzoek van het parlement de gang van zaken na de operatie in Sirte onderzocht. Het kabinet heeft dat rapport inmiddels ontvangen.
Vragen over evacuatie
Alle fracties hebben nog vragen over de omstreden evacuatiepoging met de Nederlandse marinehelikopter op zondag 27 februari, waarbij de drie bemanningsleden werden gearresteerd. Met name oppositiepartijen als de PvdA, SP en D66 twijfelen sterk aan de noodzaak van de actie.
D66-fractieleider Alexander Pechtold wil ook opheldering over nieuwe informatie, zoals de uitspraak van een Bosnische onderminister dat de Nederlandse evacué had mee gekund met een Bosnisch vliegtuig dat in Sirte landgenoten kwam ophalen.

Gerelateerde artikelen