Nieuws23 apr '12 10:46

Sap: zo snel mogelijk informateur benoemen

Auteur: Pieter van den Akker

Er moet snel een informateur worden benoemd die in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen met partijen gaat onderhandelen over de rijksbegroting voor 2013. Dat zegt GL-leider Jolande Sap op BNR.

Volgens de fractieleider van GroenLinks moet er snel actie worden ondernomen. Zij zei bij BNR Paul van Liempt dat premier Rutte allereerst verantwoording over de ontstane crisis moet afleggen in de Tweede Kamer. "Dat debat is nodig voor tekst en uitleg, maar ook om een eerste discussie te hebben over hoe we de begroting voor 2013 gaan aanpakken."

Verkiezingen
Sap wil dat er zo snel mogelijk een verkiezingsdatum voor na de zomer wordt vastgelegd. Daarnaast moet de Kamer een informateur benoemen "die verschillende partijen gaat polsen óf en wát ze bereid zijn om bij te dragen", zei Sap. "Dit om een zo goed mogelijke begroting neer te leggen waarbij Nederland een stevig begin moet maken met de zo noodzakelijke hervormingen."

Wankel
Ze rekent erop dat het kabinet vandaag besluit haar ontslag in te dienen bij de koningin. Het heeft haar niet verbaasd dat het is misgelopen. "Het was vanaf het begin duidelijk dat er een grote kans was dat het overleg in het Catshuis niet zou slagen. Het was meteen duidelijk dat het een heel wankele gedoogconstructie was."

De politica roept haar collega's op te stoppen met "Zwarte Pieten". "Daar komen we niet verder mee. Dit is een erg lelijk falen van de politiek, een mislukte poging van een klein rechts kabinet om deze crisis te bezweren. Het is nu hoog tijd dat politieke partijen hun verantwoordelijkheid nemen en de stappen gaan zetten die we nodig hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen