Nieuws17 apr '12 19:21

Oppositie is klaar met Catshuisgesprekken

Auteur: Fleur de Bruijn

De oppositie in de Tweede Kamer is er klaar mee: de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis duren inmiddels zeven weken en resultaten zijn er nog niet.

Tot haar ontzetting wordt vervolgens één Kamerlid in haar midden wel bijgepraat over de plannen waarover sinds 5 maart in het Catshuis gesproken wordt.

Contacten met SGP
Premier Mark Rutte erkende dinsdag dat bij SGP-leider Kees van der Staaij wordt gepolst hoe hij tegen de stand van zaken bij de onderhandelingen aankijkt.

Vorige week donderdag en vrijdag sprak Van der Staaij met de onderhandelaars op het ministerie van vicepremier Maxime Verhagen. Rutte wilde de laatste tijd niet ingaan op de contacten met de SGP, maar Van der Staaij wond er afgelopen weekeinde geen doekjes meer om.

Draagvlak na Brinkman
Voor het minderheidskabinet van VVD en CDA is draagvlak bij de SGP van groot belang nu het met gedoogpartner PVV niet langer vanzelfsprekend kan rekenen op de steun van een meerderheid van de Kamer.

De uit de PVV vertrokken Hero Brinkman heeft weliswaar beloofd het kabinet te zullen steunen, maar helemaal zeker is men daar binnen de coalitie niet van.

Ergenis oppositie
De ergernis bij de oppositie is ondertussen groot. Partijen zijn ongeduldig en wijzen Rutte op de almaar oplopende staatsschuld. Daarnaast hebben ze genoeg van het zwijgen van Rutte en de woordspelletjes die af en toe gespeeld worden, over de gesprekken op de achterbank van de dienstauto of de contacten met de SGP. “Een ergerniswekkend woordspel'', concludeerde PvdA-leider Diederik Samsom.

Tot teleurstelling van ChristenUnie-leider Arie Slob wilde Rutte bovendien niet beloven dat de plannen voor eind volgende week in de Kamer liggen. Daarna begint het meireces van het parlement.

Geen dag te lang
Volgens Rutte zullen de onderhandelingen geen dag langer duren dan nodig is. Hij benadrukte dat er gewerkt wordt aan een omvangrijk pakket maatregelen waar geen ander kabinet ooit voor gestaan heeft.

Bovenop het al ingeboekte bezuinigingspakket van 18 miljard euro deze regeerperiode moet alleen al volgend jaar minimaal negen miljard euro bezuinigd worden om aan de Europese begrotingsregels te voldoen.

Jongerius in verweer
Geruchten dat het kabinet het met werkgevers en vakbeweging gesloten akkoord over verhoging van de AOW-leeftijd zou openbreken, bracht FNV-voorzitter Agnes Jongerius dinsdag meteen in het geweer.

Rutte zou in haar ogen onbetrouwbaar zijn als de AOW-leeftijd eerder dan in 2020 omhoog gaat van 65 naar 66 jaar.

Gerelateerde artikelen