Nieuws22 apr '12 10:26Aangepast op 22 apr '12 15:27

'Wilders is gezwicht onder druk fractie'

Auteur: Fleur de Bruijn

Geert Wilders was het eens met het pakket aan bezuinigingen, maar hij kreeg het niet door zijn fractie heen. "Wilders zou tot het gaatje gaan bij zijn fractie," dit zei VVD-onderhandelaar Stef Blok zondag bij Buitenhof.

Blok zei dat Wilders tegen de onderhandelaars van VVD en CDA, bij terugkeer uit zijn fractie, heeft aangegeven dat het pakket aan bezuinigingen en hervormingen niet door zijn fractie goedgekeurd zou worden. "Kennelijk is hij stevig onder druk gezet," aldus Blok.

De VVD-onderhandelaar noemt het aannemelijk dat ongeveer vijf PVV'ers hebben gedreigd op te stappen als Wilders het pakket aan bezuinigingen zou ondertekenen. "Ik zou het in mijn positie een aanfluiting vinden als mijn fractie dit zou doen," aldus Blok bij Buitenhof.

Wilders: 'grote onzin'
PVV-leider Geert Wilders ontkende dit direct op Twitter dat er interne verdeeldheid is binnen zijn fractie over het afgewezen bezuinigingspakket: "Blok kwebbelt over "dissidenten" en "terugfluiten". Grote onzin. Unanieme PVV-fractie tegen Brusselse diktaten en aanval op onze ouderen."

Later zondag zei Wilders tegen persbureau ANP dat dit 'een valse spin' is van Blok. "De fractie was en is unaniem en er is vrijdag niks aan de fractie voorgelegd.’’ Volgens Wilders is de PVV-fractie zaterdagavond pas bijeen geweest, nadat de breuk met VVD en CDA al een feit was. De komende verkiezingscampagne gaat volgens Wilders 'keihard over Europa'.

Media-offensief
De coalitiepartijen hebben na weken van stilzwijgen de aanval gekozen tegen Geert Wilders en de PVV. Bij de nieuws- en opinieprogramma's op radio en televisie buitelen VVD'ers en CDA'ers over elkaar heen om zich eensgezind verbouwereerd uit te laten over het opbreken van de Catshuis-onderhandelingen.

"Het is alsof je met iemand Mens erger je niet speelt en aan het einde van het spel gooit hij het bord om." Dit zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zondagmorgen bij Eva Jinek op Zondag.

Ook zaterdag viel de verbazing van de CDA'ers en VVD'ers de kijker en luisteraar ten deel: "Wilders had moeten weten dat de bezuinigingsmaatregelen op de koopkracht fors negatieve effecten zouden hebben," zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zaterdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur.

Twijfelen aan durf
Het Financieele Dagblad schrijft dat Van Haersma Buma bij Nieuwsuur openlijk twijfelde aan de moed van Geert Wilders: "Kennelijk wilde Wilders niet of durfde hij niet. Wat hij heeft gedaan is het meest slecht voor Nederland op dit moment", aldus Buma.

En Buma was niet de enige die de durf van Wilders ter sprake bracht. "We hebben het afgelopen anderhalf jaar veel bereikt. Wilders durft niet meer," aldus VVD-onderhandelaar Stef Blok.

Lijst Pim Fortuyn
Blok zei veel parallellen te zien met de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Na de dood van leider Pim Fortuyn viel de partij uit elkaar. "Als je je eigen partij niet eens kunt besturen, kun je het land ook niet besturen."

Ook Van Haersma Buma haalde zaterdag de onrusten binnen de partij aan. "Wat ik heb gemerkt is dat sinds Hero Brinkman de fractie verliet en er meer prikkelingen in de fractie waren het veel moeilijker werd om met Wilders tot een akkoord te komen."

Gepensioneerden
Blok en Van Haersma Buma waren als secondanten van respectievelijk VVD-leider Rutte en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) aanwezig tijdens de Catshuis-onderhandelingen die zaterdagmiddag werden afgebroken.

PVV-leider Wilders vond dat het bezuinigingspakket gepensioneerden te zwaar treft, meer mensen werkloos maakt en de economie schaadt.

Hypocriet
In een gesprek met De Telegraaf noemde Guy Verhfstadt Geert Wilders hypocriet. Volgens de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement heeft Wilders kritiek op Griekenland, maar pleit hij er nu voor om 'de Griekse laksheid' te kopiëren.

In zijn persconferentie na het afbreken van de onderhandelingen wees Wilders een aantal keer naar de 'dictaten uit Brussel'. Volgens de PVV-leiders stelt Brussel veel te strenge regels voor de begroting van Europese landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen