Nieuws11 aug '12 08:28Aangepast op 11 aug '12 18:39

Paul Ryan secondant Mitt Romney | Update

Auteur: Fleur de Bruijn

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft parlementslid Paul Ryan gekozen als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap.

Ryan is een 42-jarige Republikeinse afgevaardigde uit de staat Wisconsin. Hij zit inmiddels twaalf jaar in het congres. Ryan heeft vooral bekendheid gekregen, omdat hij een gedetailleerd begrotingsprogramma heeft geschreven dat sterk afwijkt van het begrotingsplan van Obama. Ryan staat bekend als een fanatiek bezuiniger. Als parlementslid stelde hij voor om diep te snijden in de sociale zekerheid. Een wetsvoorstel dat hij indiende ging uit van 5000 miljard dollar aan bezuinigingen voor de komende tien jaar.

Ryan werkt al zijn halve leven in Washington. Zijn kennis van de politieke gewoonten daar is een steun voor Romney, die nog een outsider is in Washington. Romney (65) werkte als ondernemer en vier jaar als gouverneur van staat Massachusetts.

Einddoel Witte Huis
Volgens Koen Petersen, Amerika-deskundige en schrijver van het boek Einddoel Witte Huis, heeft de uitverkiezing van Ryan grote invloed op de verkiezingscampagne. “De strijd tussen de twee begrotingsplannen zorgt ervoor dat de Amerikanen een inhoudelijke keuze kunnen maken tussen Obama en Romney”, aldus Petersen tegen BNR.

Ryan heeft volgens Petersen bovendien een hele sterke basis in de conservatieve vleugel, wat zal betekenen dat Romney zich wil richten op zijn conservatieve achterban. “Normaal gesproken kunnen Amerikaanse presidentsverkiezingen op twee manieren worden beslist: de strijd in het midden waarbij de kandidaten proberen zoveel mogelijk gematigde kiezers een kant op te lokken. Of door de harde achterban te mobiliseren. Ik denk dat Romney nu heel duidelijk inzet op een grote opkomst onder conservatieven. En dat geeft Obama de ruimte om ook de niet-kiezers op te zoeken en om een bredere campagne te voeren.”

Nadelen uitverkiezing
De keuze voor Ryan kan ook een nadeel betekenen voor Obama, denkt Petersen: “Het plan dat Ryan heeft gepresenteerd, legt een heel duidelijk alternatief voor dat waar Obama voor staat. Obama’s beleid is niet heel succesvol geweest in de ogen van de Amerikanen als het gaat over de werkgelegenheid en de economie.”

Ook voor Romney zitten er enkele risico’s aan de keuze voor Ryan. “Romney is niet een orthodoxe conservatief en Ryan is dat wel. Er is dus een risico dat Romney overschaduwt gaat worden door Ryan”, alus Petersen.  

Museumfregat
Romney presenteert Ryan zaterdag in Norfolk op het museumfregat USS Wisconsin, vernoemd naar de thuisstaat van Ryan. De twee Republikeinen beginnen daar een bustour door vier staten die cruciaal zijn voor de verkiezingen op 6 november.

De Republikeinen Romney en Ryan proberen zo hun achterstand in te lopen op rivaal Barack Obama. Romney zou nu 42 procent van de stemmen krijgen en de Democratische president Obama 49 procent, volgens een peiling van de bureaus Reuters en Ipsos woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen