Nieuws18 okt '12 15:47

Ondernemers bedrijven politiek in Brussel

Auteur: Mijke Hurkx

Tijdens de EU-top donderdag is het woord niet alleen aan de Europese leiders. Ook Nederlandse ondernemers gaan in gesprek met Europarlementariërs over de verdere integratie van de eurozone.

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie zijn donderdag en vrijdag bijeen in Brussel voor overleg. Op tafel liggen onder meer de voorstellen van EU-president Herman Van Rompuy over een versterkte economische en monetaire unie.

In gesprek met ondernemers
In de ochtend namen Nederlandse ondernemers en een paar Europarlementariërs het voortouw. SP-Europarlementariër Dennis de Jong werd geconfronteerd met vragen van internetondernemer Marcel van Galen en Monique Ansink van Excellent Products.

Ansink: "Een heel praktisch voorbeeld, elk product heeft een eigen statistieknummer en omschrijving. Nu blijkt dat er een database is in Europa, maar ieder land gebruikt de database in de eigen taal. Het gevolg is dat hetzelfde product in Frankrijk een ander invoertarief heeft dan in Duitsland. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij snelbinders en dat kan natuurlijk niet, wanneer je een interne markt hebt."

Monique Ansink wil met dit probleem aan de slag. Hoe? "Er zijn best veel mogelijkheden", zegt SP-europarlementarier Dennis de Jong. "We kunnen vragen stellen aan de Commissie, die worden serieus beantwoord. Ook verzamelen we één keer per jaar alle klachten. De Commissie maakt dan werk van de twintig hoofdproblemen."

Internet
Internetondernemer Marcel van Galen van Qiy Foundation besprak zijn plannen met Eurocommissaris Neelie Kroes en gaat subsidie aanvragen: "Wij hebben een afsprakenstelsel ontwikkeld om mensen een eigen persoonlijke domein te geven in de digitale wereld. Dit afsprakenstelsel moet volgens ons naar Europa verhuizen, dus daar spreken we over."

Planning EU-top
De top begint donderdag rond 17.00 uur. Na overleg met de voorzitter van het Europees Parlement zullen de EU-leiders de voorstellen van Van Rompuy bespreken. Een eindtijd is nog niet voorzien.

Vrijdag is vooralsnog alleen de ochtend ingeruimd voor overleg. Dan staat ook de relatie met landen als China op de agenda. En wordt er gesproken over Syrië en Iran.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen