Nieuws19 sep '12 06:25Aangepast op 19 jun '17 10:21

Smiley lacht ons al dertig jaar toe

Auteur: Thijs Baas

De smiley, het eerste zogenaamde emoticon, is al dertig jaar onder ons. Het ':-)'-symbooltje werd in 1982 voor het eerst gebruikt in een elektronische boodschap aan studenten.

Computerwetenschapper Scott Fahlman van de Carnegie Mellon University in Pittsburg was de creatieve geest, die destijds niet kon bevroeden welke vlucht zijn spontane creatie zou nemen.

Rumoer rond een studentengrap over een besmetting op de universiteit leidde tot een debat over de grenzen van humor binnen de muren van de instelling. Fahlman kwam met twee symbooltjes op de proppen om aan te geven of iets wél ( :-) ) of niét ( :-( ) grappig bedoeld was.

Geclaimd
Het tekentje werd in de loop der jaren vaker geclaimd, maar er is geen enkel bewijs dat deze oer-smiley al vóór 1982 werd gebruikt. Fahlmans bericht werd begin deze eeuw wél teruggevonden door een Microsoft-medewerker, op oude back-ups van de universiteit. Fahlman verzond het bewuste bericht op 19 september 1982 om 11.44 uur.

De wetenschapper is inmiddels 64 jaar en moet weinig hebben van de moderne, veelkleurige en doorgaans kant-en-klare emoticons. "Ik vind ze lelijk en ze ruïneren de uitdaging om zelf op een slimme manier emoties uit te drukken met gewone toetsenbordtekens."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen