Nieuws19 mei '12 20:18Aangepast op 20 mei '12 22:52

Pro-Europese Griekse partijen uit dal

Auteur: Fleur de Bruijn

De verkiezingsstrijd in Griekenland is een nek-aan-nekrace geworden tussen voor- en tegenstanders van bezuinigingen en Europese noodsteun.

Radicaal links, fel tegen de crisismaatregelen, gaat gelijk op met de conservatieve voorstanders ervan. Het verschil tussen de twee partijen is minimaal. Dat blijkt uit twee zaterdag gepubliceerde peilingen.

In beide enquêtes staan de Coalitie van Radicaal Links en de rechtse Nieuwe Democratie op ongeveer een kwart van de stemmen. Een week geleden had links nog een ruime voorsprong. De eerste plaats is belangrijk, omdat de grootste partij als bonus 50 parlementszetels erbij krijgt. Dat maakt het formeren van een regering gemakkelijker, is de gedachte.

Noodregering
Nieuwe Democratie vormde de afgelopen tijd een noodregering met de socialistische Pasok. Ook die partij stijgt iets in de peilingen. De pro-Europese winst gaat ten koste van kleine anti-Europese partijen als de Onafhankelijke Grieken, de Communistische Partij en de bijna fascistische Gouden Dageraad.

Faillissement
De Griekse kiezers zijn in tweestrijd. Ze willen de euro als munt behouden, maar verzetten zich tegen drastische bezuinigingen. Griekenland moet die doorvoeren om in aanmerking te komen voor internationale noodhulp. Zonder de financiële steun dreigt een faillissement.

Nieuwe Democratie was bij de parlementsverkiezingen van 6 mei de grootste partij geworden. Ondanks drie formatiepogingen en een laatste bemiddeling door de president kwam er echter geen coalitie. Daarom moet Griekenland op 17 juni opnieuw naar de stembus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen