Nieuws15 mei '12 07:58

'Er is te weinig schuldvermindering gegeven'

Auteur: Fleur de Bruijn

Er is veel te weinig schuldvermindering aan Griekenland gegeven om een betaalbare schuld over te houden na de hervormingen.

Econoom Sweder van Wijnbergen reageerde vanmorgen op BNR op de mogelijkheid dat het zakenkabinet niet tot stand komt en er geen politieke oplossing voor de crisis wordt gevonden. “Mocht Griekenland, als gevolg daarvan, zelf beslissen uit de euro te stappen, zou dat het land in een chaos storten. Er is een kabinet met draagvlak nodig om dingen te doen die nu noodzakelijk zijn.”

Van Wijnbergen zegt dat de bal dus bij de Grieken ligt. Zoals de afgelopen dagen al meermalen aangegeven door diverse juristen en economen, zit er geen clausule in het Verdrag van Europa om Griekenland uit de eurozone te zetten.

Bal bij de verkeerde
Maar hoewel de Grieken dus aan zet zijn, vindt de topeconoom dat Europa wel meer kan doen voor het land in crisis: “De bal wordt wel heel eenzijdig bij de Grieken gelegd. Natuurlijk moeten de Grieken doorgaan met hervormingen, daar hebben Rehn en De Jager gelijk in, maar er is wat mij betreft veel te weinig schuldvermindering gegeven. Er is maar iets van 50 miljard schuldvermindering gegeven op een totaal van 350 miljard. Dat is te weinig om ook na de hervormingen een betaalbare schuld te hebben. Daarmee maakt Europa het Griekenland onnodig moeilijk.”

Als succesvol voorbeeld noemt Van Wijnbergen Brazilië: “Net zoals in de jaren ’90 met bijvoorbeeld Brazilië is gebeurd: daar is de schuld met gemiddeld 50 procent verminderd. In al die landen is onmiddellijk groei gekomen.” Van Wijnbergen vindt wel dat de Grieken de hervormingen ‘glashard moeten doorzetten’. “Maar ik denk dat Brussel een gebaar moet maken.”

Zakenkabinet
Vandaag wordt duidelijk of het Griekenland lukt om een zakenkabinet te vormen. Lukt dit niet, dan zullen nieuwe verkiezingen volgen. Een exit uit de eurozone is geen optie.

Dit laatste zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, gisteravond laat na afloop van het topoverleg in Brussel. De landen zullen alles in het werk stellen om het land binnen de club te houden.

Geduld
Ulko Jonker, EU-correspondent voor het Financieele Dagblad, onderstreepte vandaag op BNR de woorden van Jucker. Volgens hem heeft Europa nog wel wat geduld met Griekenland. De verkiezingen waren pas een week geleden en bovendien hoeft er pas eind juni weer geld naar de Grieken toen. “De ministers van Financiën vinden dat dit nu eerst een zaak is voor de Grieken. Ze moeten eerst een volwaardige regering zien te vormen en dan zien ze wel verder,” aldus Jonker.

Zakenkabinet
Vanmiddag om twee uur zal de Griekse president Papoulias met alle partijen om tafel gaan, behalve de extreem-rechtse partij. “Het is logisch dat er een zakenkabinet komt zoals in Italië, maar dat er een kabinet wordt gevormd, is nog niet zeker,” aldus Griekenland-correspondent Nikos Lanser dinsdag tegen BNR’s Humberto Tan. Volgens hem is het zakenkabinet niet erg gewenst. “Maar als het moet, dan moet het.”

Nieuwe verkiezingen
Mochten de besprekingen niet lukken, dan zullen er naar alle waarschijnlijkheid verkiezingen volgen. En zoals het er nu naar uitziet, zal verkiezingsoverwinnaar Syriza dan een nog grotere overwinning boeken. De partij van Alexis Tsipras heeft al aangegeven de extreme bezuinigingen niet te accepteren. En dus is de partij gisteren niet in gesprek gegaan met Papoulias.

Voordat president Papoulias vanmiddag om 14 uur met de verschillende partijen praat over een zakenkabinet, zal hij eerst om 13 uur een ontmoeting hebben met populair-rechts, maar zowel Jonker als Lanser denken dat deze bespreking niet voor een doorbraak zal zorgen.

Grieks gevoel
Niet alleen in Europa is de discussie losgebarsten of Griekenland in de eurozone moet blijven, met bijbehorende munt. Volgens Nikos Lanser heerst er ook een gevoel dat de drachme weer terugkomt: “Iedereen speculeert, grote supermarkten zijn al bezig met omrekenen.”

Gerelateerde artikelen