Nieuws14 mei '12 20:26Aangepast op 14 mei '12 22:36

Griekse president wil zakenkabinet

Auteur: Anne-Greet Haars

De Griekse president Papoulias heeft maandag voorgesteld om een technocratische regering te vormen. Hij heeft alle partijen, uitgezonderd extreem-rechts, uitgenodigd voor een nieuwe ronde van overleg.

Dat zei de leider van de socialisten Evangelos Venizelos maandagavond. Venizelos deed zijn uitspraken na een ontmoeting met de leiders van de conservatieve partij Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische Pasok. Als derde partijleider schoof wel Fotis Kouvelis van Democratisch Links aan. Hij zou ND en Pasok aan een meerderheid kunnen helpen, maar weigert dat zolang niet ook Syriza meedoet.

Verkiezingsoverwinnaar Alexis Tsipras van het Syriza zag geen brood in de besprekingen en bleef weg. 

Onder druk
BNR's correspondent Nikos Lanser denkt dat er geen meerderheid is voor een zakenkabinet. Volgens Lanser zet Papoulias op deze manier de partijen onder druk om toch samen een coalitie te vormen. Het lijkt erop dat de middenpartijen en rechtse partijen nu weer met elkaar in gesprek gaan, zegt Lanser.

Voor donderdag moet er een coalitie zijn. Als dit niet lukt, dan moeten de Grieken opnieuw naar de stembus. Men verwacht dat Syriza dan een grote overwinning zal boeken.

Gerelateerde artikelen