Griekse partijen beginnen nieuwe gesprekken
De Griekse politieke leiders zijn maandagavond de beslissende gesprekken begonnen over coalitievorming.
De president ontving de leiders van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, de socialistische partij Pasok en de kleine partij Democratisch Links. De Griekse televisie meldt dat zo'n coalitie zou doorgaan met de bezuinigingsmaatregelen en de euro. De partijen hebben samen 168 van de 300 parlementszetels.
Als er geen coalitie wordt gevormd, probeert de president een overgangsregering te formeren. Nieuwe verkiezingen zouden 10 of 17 juni kunnen worden gehouden.
Mislukt
Zondag waren onderhandelingen onder leiding van president Carolos Papoulias mislukt. Dat verhoogde de kans op nieuwe verkiezingen in Griekenland, dat vele miljarden euro's schuldig is aan de eurolanden. Bij de verkiezingen op 6 mei had geen enkele partij een meerderheid in het parlement.
Zondagochtend ontving de president de drie grote partijen. Zondagavond waren de kleinere partijen aan de beurt. Het overleg dat Papoulias zondagochtend had met leiders van de conservatieve Nieuwe Democratie, de socialistische Pasok en de linkse coalitie Syriza heeft niets opgeleverd. De laatstgenoemde partij wil niet deelnemen aan een regering die de bezuinigingen doorzet en de akkoorden met de EU uitvoert. De partij noemt deze "misdadig".
Gouden Dageraad
De president praatte zondagavond met kleinere partijen maar ook daar kwam weinig uit. Papoulias kreeg onder anderen vertegenwoordigers van de communistische partij en vervolgens van de fascistische partij Gouden Dageraad op bezoek. Het was voor het eerst dat een Griekse president fascisten ontving.
Geen doorbraak
Fotis Kouvelis van Democratisch Links was de laatste die bij Papoulias op bezoek ging. Waarnemers menen dat alleen deze partij voor een doorbraak kan zorgen door samen te werken met Pasok en de ND. Deze drie partijen zouden op dit moment de enige zijn die een coalitie zouden kunnen vormen. Kouvelis meldde evenwel na alfoop dat er nog geen doorbraak was bereikt.
Bij de verkiezingen op 6 mei had geen enkele partij een meerderheid in het parlement.