Nieuws4 jan '12 10:05

PVV: excuses regering voor Holocaust

Auteur: BNR Webredactie

De PVV wil dat de regering alsnog excuses aanbiedt voor de "passieve houding" van de Nederlandse regering in ballingschap ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

PVV-leider Geert Wilders pleit daarvoor naar aanleiding van een boek van Manfred Gerstenfeld over de passieve opstelling van koningin Wilhelmina en de 'Londense kabinetten' onder leiding van toenmalig minister-president Gerbrandy in de oorlog.

Wegkijken
In het boek pleiten de oud-ministers Els Borst en Gerrit Zalm voor excuses voor het 'wegkijken' van de Nederlandse regering. Borst vindt excuses ook op zijn plaats. plaats. Koningin Wilhelmina had in haar toespraken elke keer "met moreel gezag'' een oproep moeten doen om Joodse landgenoten te helpen en te beschermen, vindt Borst. "Dat heeft ze laten liggen. Omdat ze niet wilde of niet mocht, dat weet ik niet. Maar ze deed het niet.''

Herdenking
Borst zou het goed vinden als premier Mark Rutte op een geschikt moment verontschuldigingen aanbiedt, bijvoorbeeld bij een toespraak bij een Auschwitz-herdenking of rond 4/5 mei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen