Nieuws20 aug '11 10:10Aangepast op 20 aug '11 14:44

Kamp: zonder FNV verder als het moet

Auteur: Edme Koorstra

Minister Kamp van Sociale Zaken voert zijn wetsvoorstel gewoon verder uit, als de vakcentrale FNV in september tegen het pensioenakkoord stemt. Maar liever vindt hij samen met de bonden een oplossing. FNV Bondgenoten vindt dat hij nog steeds te winig concrete maatregelen neemt.

De kans dat de FNV op 12 september tegen het pensioenakkoord stemt is aanwezig, want er is verdeeldheid tussen de aangesloten bonden. Vooral FNV Bondgenoten, de grootse bond, is fel tegen het akkoord zoals het er nu ligt.
'Afgelopen'
Als er een 'nee' volgt, is het wat Kamp betreft afgelopen: "Dan ga ik op 13 september verder om de problemen conform de afspraken uit het regeerakkoord uit te voeren," zegt de minister in de Volkskrant.
Concessies
Maar terugvallen op het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt, waarbij de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar stijgt, heeft niet zijn voorkeur. Volgens de minister moeten overheid en bonden samen aan een oplossing werken. "Daarom heb ik ook concessies gedaan in de onderhandelingen met vakbeweging en werkgevers", zegt Kamp.
Minder korten op AOW
Mogelijk gaat hij nog een stapje verder. Zoals Kamp al aan de Tweede Kamer had aangekondigd, bekijkt hij of de korting op de AOW voor mensen die eerder willen stoppen met werken voor lage inkomens iets kan worden verzacht. "Het gaat er dan om of we werkende mensen met lage inkomens in hun 62e, 63e en 64e jaar wat extra geld kunnen toespelen. Als zij dat drie jaar sparen, wordt de overgang naar pensioen vergemakkelijkt'', aldus Kamp.
Vooral de PvdA, de grootste oppositiepartij, wil dat de minister mensen met lage inkomens meer ontziet zodat die straks toch nog met 65 jaar kunnen stoppen.
Bondgenoten: dit is een moonwalk
FNV Bondgenoten vindt dat minister Kamp met zijn uitspraken "een moonwalk" doet. De grootste FNV-bond wacht nog op concrete maatregelen van de regering. "Het risico ligt nog steeds bij de werknemers, de werkgevers zijn nog steeds de lachende derde'', zegt bestuurslid Anja Jongbloed. "De minister lijkt een beweging te willen maken om lage inkomens tegemoet te komen op de AOW, maar dit is minimaal. Daarom zeggen we: dit is een moonwalk. Hij beweegt wel, maar hij blijft op zijn plaats.''

Gerelateerde artikelen