Nieuws8 mei '12 18:13Aangepast op 14 mei '12 15:23

'Kandidaatschap Dibi is zelfoverschatting'

Auteur: Fleur de Bruijn

Bas de Gaay-Fortman, oud-politicus en lid van het eerste uur van GroenLinks noemde Tofik Dibi vanavond in Nieuwuur ongeschikt als kandidaat voor het partijleiderschap van GroenLinks.

“Hij straalt geen strategisch leiderschap uit, en ook geen verbindend vermogen en visie en dat heeft Sap wel.” De Gaay-Fortman, in de jaren '70 het gezicht van de Politieke Partij Radicalen (PPR), noemt het zelfoverschatting dat Dibi zich kandidaat heeft gesteld.

Wie het in de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks opneemt tegen huidig partijleider Jolande Sap, wordt op 31 mei duidelijk. Dan heeft een commissie gesprekken gevoerd met de kandidaten en hen getoetst aan het gewenste profiel voor de lijsttrekker.

Binnen GroenLinks geldt de afspraak dat mensen hun kandidatuur voor de verkiezingslijst niet bekendmaken zolang de sollicitatieprocedure nog loopt. Dit is om iedereen gelijke kansen te bieden. Berichten dat in ieder geval huidig Tweede Kamerlid Tofik Dibi Sap wil uitdagen, worden om die reden dan ook nog niet bevestigd. Dibi zelf verwijst eveneens naar de latere bekendmaking van kandidaten.

Partijvoorzitter Heleen Weening bevestigde maandagavond wel dat zich meerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap hebben gemeld.

Bevestiging
BNR kon dinsdagmiddag uit de mond van Ina Brouwer, oud-lijsttrekker van GroenLinks, al optekenen dat zij uit de kringen van GroenLinks begrepen heeft dat Tofik Dibi zich inderdaad kandidaat zal stellen als lijsttrekker.

“Ik heb hem niet gesproken, maar ik heb gehoord dat hij zich kandidaat zou stellen,” aldus Brouwer tegen BNR. Er gaan hardnekkige geruchten dat Tweede Kamerlid Tofik Dibi het op wil nemen tegen Jolande Sap om de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks te worden. Maar niemand binnen de partij wil dit bevestigen, ook Dibi zelf niet.

Volgens de oud-partijleider was het onontkoombaar dat er een referendum zou komen bij GroenLinks: “Je kunt op twee manieren reageren: dit is een aanval op de politiek leider, maar je kunt ook zeggen: dat hoort bij het politieke spel.”

Stoelpoten
Toch zit Sap nog niet zo lang op haar stoel en wordt er wel erg snel aan haar poten gezaagd. “Sap zit er nog maar net, maar vergeet niet dat Sap niet is gekozen tijdens een congres. Er is een leiderschapswissel geweest tijdens de periode dat Halsema fractieleider was. Dat is natuurlijk mooi gedaan, maar het maakt de basis voor iemand als Jolande Sap binnen de partij niet altijd even sterk. Ze is wel herkozen, maar echte verkiezingen rond het leiderschap komen nu.”

Volgens Brouwer Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en als je dan wint, heb je ook een heel goed draagvlak. “Als ze niet wordt gekozen heeft ze kennelijk een basis waar je ook de komende vier jaar last van krijgt. Als er heel veel mensen jou niet zien zitten als politiek leider, dan krijg je daar heel veel last van.”

Gewaagd leiderschap
Brouwer vindt dat Sap het goed doet en noemt tegen BNR het leiderschap van Sap gewaagd: “ze heeft verantwoordelijkheid genomen in een situatie waarvan ze zeker weet dat er wordt gezegd dat ze rechtse partijen steunt.” Brouwer denk wel dat Jolande Sap dit zal overleven: “Veel mensen binnen de partij zien ook wel dat het noodzakelijk is om beslissingen te nemen. Ze staan liever aan het roer dan langs de kant.”

Jolande Sap
Sap liet in een tweet weten klaar te zijn voor de strijd. "Als er sterke tegenkandidaten opstaan die zich met mij willen meten, dan ga ik met plezier de strijd aan'', schrijft ze. In een interview voor de komende editie van Vrij Nederland voegde ze echter nog vol vertrouwen toe: "Maar sinds het lenteakkoord is gesloten, acht ik ik de kans op een tegenkandidaat niet groot.''

In hetzelfde interview uit ze stevige kritiek op premier Mark Rutte: ""Maar wat ik bij hem mis is visie. Ik wens Nederland een premier toe die weet waar hij heen wil met dit land en dat zou ik van Rutte niet durven beweren''. Ze vraagt zich ook af waar Rutte zelf voor staat, zegt ze. "Hij heeft zich te veel laten leiden door het platte partijbelang.''

 

Gerelateerde artikelen