Nieuws1 nov '11 14:32

Schilderij Huis ten Bosch gevonden

Auteur: BNR Webredactie

Een Haagse kunsthandelaar heeft in Parijs een schilderij van het paleis van koningin Beatrix gevonden. Het doek was al ruim 200 jaar zoek.

Volgens kunsthandelaar Hoogsteder & Hoogsteder uit Den Haag gaat het om werk van kunstschilder Jan ten Compe uit circa 1750.  Het dook voor het laatst op tijdens een veiling in Nederland in 1807.

Oudste schilderij
Het is het oudst bekende schilderij van Paleis Huis ten Bosch zoals we dat in de huidige vorm kennen, zegt Willem Jan Hoogsteder. Huis ten Bosch werd in 1645 gesticht als zomerverblijf voor stadhouder prins Frederik Hendrik en zijn vrouw, prinses Amalia. Pas 100 jaar later verrees een volwaardig paleis, toen prins Willem IV er twee vleugels aan liet bouwen.

Hoogsteder trekt uit de gedetailleerde afbeelding de conclusie dat het schilderij 'Het gezicht op Huis ten Bosch' het vroegste werk moet zijn. Ten Compe (1713-1761) schilderde het vlak voordat het nieuwe paleis aan Willem IV werd opgeleverd. De piketpaaltjes staan nog in de grond om aan te geven waar de bestrating moest komen.

Privécollectie
Volgens Hoogsteder was het doek alleen bekend uit archieven en wist niemand hoe het schilderij er uitzag. Het werk is tot eind januari te zien bij de kunsthandelaar. Daarna verdwijnt het in de privécollectie van Hoogsteder zelf.


 

Gerelateerde artikelen