Nieuws5 sep '12 20:13

'Draghi moet verwachtingen beter managen'

Auteur: Melvin Captein

Morgen ontvouwt Mario Draghi nieuwe plannen die de euro moeten redden. Althans, dat is de verwachting. En verwachtingen worden door de ECB-voorzitter met regelmaat niet ingelost...

Mario Draghi. EPA
Mario Draghi. EPA

Als de frontman van de Europese Centrale Bank het spreekgestoelte betreedt, hangen de financiële markten aan zijn lippen. Maar waar Draghi begin augustus met daadkracht sprak dat de ECB er alles aan zou doen de euro te behouden, zwakte hij die woorden een paar dagen later alweer af. Beleggers worden er gek van, ze hebben geen idee wat ze kunnen verwachten.

Grillig landschap
Een snelcursus verwachtingsmanagement zou Draghi daarom niet misstaan. Henk van der Leest, als interim-manager gespecialiseerd in verwachtingsmanagement, laat in gesprek met BNR's John van Schagen weten dat Draghi moet oppassen met het creëren van een te hoog verwachtingspatroon. "De eurozone is net een grillig landschap. We zijn met zijn allen onderweg, maar er zijn daarbij ook gevaren. Dan is het belangrijk dat je elkaar goed kunt meenemen, dat je elkaar kunt vertrouwen."

Irritaties
Draghi schiet in dat opzicht tekort, zo lijkt het. De ECB-voorzitter is communicatief niet altijd even vaardig. "In het bedrijfsleven zie je ook dat een project vaak stroperig verloopt. Er duiken extra kosten, de voortgang is trager dan verwacht. Dan ontstaan er irritaties en is het zaak goed en vaak te communiceren", aldus Van der Leest.

Geen vuurwerk
De nieuwe plannen die Draghi morgen op een persconferentie zal presenteren zullen echter ook niet zo concreet zijn als beleggers zouden willen. Dat denkt althans Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg. "Wat we wel kunnen verwachten is dat er iets meer bekend wordt over hoe het nieuwe aankoopprogramma, het Security Markets Program, zal worden uitgerold." Concrete cijfers en data zullen daar echter nog niet aan gekoppeld zijn, verwacht Eijffinger. "Het wordt geen vuurwerk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen