Nieuws6 sep '12 21:22

Verkiezingssite speciaal voor Marokkaanse Nederlanders

Auteur: Mijke Hurkx

Er is een verkiezingssite speciaal voor Marokkaanse Nederlanders die nog niet weten op welke partij ze woensdag gaan stemmen. De opkomst van Marokkaanse Nederlanders bij verkiezingen is laag en de website moet dat verbeteren.

Op de site van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), is een promotiefilmpje te zien waarin wordt opgeroepen vooral te gaan stemmen. Tijdens straatinterviews reageren mensen op stellingen als 'De Arabische Lente maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk stemrecht is' en 'Wie niet stemt is onverantwoordelijk bezig'. Een expliciet stemadvies wordt niet gegeven.

"15 jaar geleden gaven de maatschappelijke organisaties juist wel stemadviezen. Maar inmiddels zijn we zo geëmancipeerd en geïntegreerd dat zoiets overbodig is'', aldus SMN-directeur Hasib Moukaddim. "Onze website is bedoeld als bijdrage aan het verhogen van de opkomst in het algemeen en onze achterban in het bijzonder.''

"Door gebruik te maken van het stemrecht kan ook deze groep invloed uitoefenen op de samenstelling van de Tweede Kamer en op de kleur en het beleid van het toekomstig kabinet'', aldus Moukaddim. Marokkaans-Nederlandse kiesgerechtigden zijn volgens de organisatie goed voor minstens drie zetels.

Om de opkomst te bevorderen, houdt het samenwerkingsverband bovendien verkiezingsbijeenkomsten in plaatsen waar veel Marokkaanse Nederlanders wonen, zoals Amsterdam, Den Haag, Ede, Venlo en Eindhoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen