Nieuws10 feb '12 05:57

NMa: vergelijkingssites onder de maat

Auteur: Edme Koorstra

Veel sites voor het vergelijken van spaarrentes en reisverzekeringen zijn niet volledig en transparant, zegt de NMa. Consumenten worden niet goed geïnformeerd.

Image

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft zo'n veertig van die sites onderzocht. "Op meer dan 60 procent van de onderzochte vergelijkingssites klopt een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet'', aldus de NMa.

Te weinig
Bovendien toont bijna een derde van de sites voor spaarproducten en maar liefst driekwart van de vergelijkers voor verzekeringen te weinig producten, zodat consumenten op basis daarvan niet altijd de beste keuze maken.

Bij ongeveer de helft van vergelijkingssites is het lastig te achterhalen wie er eigenlijk achter zit of hoe er geld verdiend wordt.

Gedragscode
De NMa pleit dan ook voor een gedragscode voor dat soort websites. In de tussentijd raadt de concurrentiewaakhond consumenten aan om meerdere sites te raadplegen en om de gegevens op de websites af te zetten tegen de informatie op de site van de bank of verzekeraar zelf.

Volledig en correct
"Vergelijkingssites zijn heel nuttig voor de consument, maar dan moeten ze wel volledig, correct en transparant zijn'', zegt bestuurslid Henk Don van de NMa. "Anders heb je er nog niets aan, omdat je niet weet of je de beste keuze krijgt voorgeschoteld.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen