Nieuws30 mrt '12 13:24Aangepast op 30 mrt '12 14:01

CDA’ers: handen af van ontwikkelingshulp

Auteur: Fleur de Bruijn

De onderhandelingen in het Catshuis waren vrijdag nog niet eens begonnen of er was al een reactie op eventuele bezuinigingen op ontwikkelingshulp van enkele CDA prominenten.

Dit meldt de NOS vrijdag. Zij hebben een brief in handen gekregen waarin wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Oud-ministers
De brief is ondertekend door de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Ben Bot, Hans van den Broek en Peter Kooijmans en oud-premier Ruud Lubbers.

Ook de oud-ministers voor ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en Piet Bukman en de oud-bewindslieden Wim Deetman, Ernst Hirsch Ballin en Karien van Gennip ondertekenden de brief.

Akkoord
Eerder vandaag schreven De Telegraaf en de Volkskrant dat er een akkoord bereikt is over een bezuiniging van ruim één miljard euro op ontwikkelingshulp.

De brief is gedateerd op 10 februari en dus ruim voor de start van de onderhandelingen verstuurd.

Betrokkenheid
Volgens de ondertekenaars van de brief zou Nederland met de bezuinigingen zichzelf in de voet schieten. Onze internationale positie zouden we voor een groot deel te danken hebben aan de internationale openheid en betrokkenheid. Ook zijn de ontwikkelingslanden van belang voor onze voedselvoorziening.

De ondertekenaars wijzen er volgens de NOS op dat staatssecretaris Knapen in november nog heeft laten weten dat hij achter de 0,7 procent van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking staat.

Losgeld
Eerder deze vrijdag werd bekend dat de ontwikkelingsorganisaties in Nederland geschokt reageerden op mediaberichten dat er mogelijk één miljard euro wordt bezuinigd op ontwikkelingshulp. Vooral het CDA wordt deze stap kwalijk genomen, zo blijkt vrijdag uit een reactie van directeur Alexander Kohnstamm van Partos, brancheorganisatie voor internationale samenwerking. "De partij betaalt dan op rekening van de armsten in de wereld een losgeld van één miljard aan de PVV om verder te kunnen regeren.’’

Bij Partos zijn meer dan 100 ontwikkelingsorganisaties aangesloten. Zij stellen dat het wegsnijden van bijna een kwart van het ontwikkelingsbudget ten koste gaat van levens, van de gezondheid en de kansen op onderwijs en een zelfstandig bestaan van miljoenen mensen.

Onbespreekbaar
Nadat de onderhandelingen tussen regeringspartners CDA en VVD en gedoogpartner PVV woensdag stuk leken te lopen, werd -na een nacht slapen- donderdag toch doorgegaan met de gesprekken.

De PVV heeft, bij monde van partijleider Wilders, al voor de Catshuisgesprekken gezegd dat met hem niet te onderhandelen valt als er niet eerst bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen