Nieuws30 mrt '12 08:26Aangepast op 30 mrt '12 09:03

Akkoord Catshuis lijkt dichtbij

Auteur: Fleur de Bruijn

Leek het kabinet een paar dagen geleden nog in gevaar, vrijdag lijkt een akkoord in het Catshuis dichterbij dan ooit.

Volgens De Telegraaf en de Volkskrant wordt ruim een miljard euro gekort op ontwikkelingshulp. Het CDA heeft ingestemd met de korting, die vooral een wens was van PVV-leider Geert Wilders. Nu wordt jaarlijks zo'n 4,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp uitgegeven.

Veertien miljard
Volgens de Volkskrant stevenen de onderhandelaars af op een pakket van veertien miljard aan bezuinigingen om zo het begrotingstekort in 2013 naar drie procent te brengen. Op de onderhandelingstafel zou onder meer het bevriezen van uitkeringen en beperking van de hypotheekrenteaftrek liggen.

Onderhandelingen verder
Volgens andere bronnen zijn er echter nog geen echte besluiten gevallen in het Catshuis. VVD, CDA en PVV zetten hun onderhandelingen in het Catshuis vrijdagmiddag voort. Eerst is er het gebruikelijke kabinetsberaad.

Moeilijke fase
Woensdag werden de onderhandelingen gestaakt. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zouden de onderhandelingen in een moeilijke fase gekomen zijn. Wilders werd genoemd als sleutelfiguur.

Donderdag werden verschillende harde noten gekraakt en moest blijken of de partijen bereid zijn compromissen te sluiten. Uiteindelijk vonden de onderhandelingen toch doorgang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen