Nieuws19 apr '12 16:08Aangepast op 19 apr '12 20:46

UPDATE | Catshuis-overleg vrijdagavond hervat

Auteur: Fleur de Bruijn

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV gaan vrijdagavond verder praten in het Catshuis. Dan is de doorrekening van het CPB binnen.

Het Centraal Planbureau levert de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV vrijdag aan bij de Catshuis-onderhandelaars.

Dan zal duidelijk zijn wat voor effecten de gekozen miljardenbezuinigingen en hervormingen allemaal zullen hebben.

Als de onderhandelaars vrijdag of in de dagen daarna een akkoord bereiken, worden de gekozen maatregelen voorgelegd aan de fracties van VVD, CDA en PVV en aan het voltallige kabinet. Als die zich er allemaal in kunnen vinden, worden de plannen gepresenteerd en volgt een debat in de Tweede Kamer.

Koopkracht
Vooral de sommen over de koopbracht kunnen een flink obstakel vormen. Het is duidelijk dat de koopkracht voor iedereen zal dalen, maar de doorrekeningen kunnen aantonen dat sommige groepen harder worden getroffen dan voorzien.

Dit kan leiden tot grote hervormingen in het hoofdlijnenpakket, waardoor de afronding van het overleg nog langer zal duren.

Overheidstekort
Het kabinet wil het overheidstekort terugbrengen van 4,6 procent in 2013 naar drie procent, zoals afgesproken met andere eurolanden.

Daarvoor moet netto 9,5 miljard euro worden bezuinigd, maar in werkelijkheid een bedrag tussen de 12 en de 16 miljard omdat veel bezuinigingsmaatregelen weer tot bijvoorbeeld hogere overheidsuitgaven aan uitkeringen leiden.

Minder op elkaars lip
De zes onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zitten deze dagen iets minder op elkaars lip. Ze zien elkaar alleen in korte sessies, waarin ze onderhandelen over concept-teksten zoals die bedoeld zijn voor het uiteindelijke akkoord.

Over de nieuwe maatregelen op het gebied van asiel en immigratie, waar vooral door PVV-leider Geert Wilders op is aangedrongen, zouden de partijen het grotendeels eens zijn.

Spanningen
Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zei donderdag op BNR de indruk te hebben dat de spanningen in het Catshuis hoog zijn opgelopen. "Ik weet wel wat er aan dat soort tafels kan gebeuren. Het feit dat het zo lang duurt, is volgens mij wel een bewijs dat de partijen die daar om tafel zitten, niet heel erg eensgezind zijn over waar ze in de toekomst naartoe willen met dit land."

Slob vermoedt dat het zelfs in deze laatste fase nog steeds spannend is tussen de onderhandelaars.

De ChristenUnie kwam donderdag met een eigen aanpak voor de crisis. In de plannen worden gezinnen met kinderen en chronisch zieken en gehandicapten ontzien, net als ontwikkelingshulp.

Gerelateerde artikelen