Nieuws2 okt '12 08:52Aangepast op 2 okt '12 09:12

Nijpels: unieke politieke situatie

Auteur: Fleur de Bruijn

Gisteren bereikten Samsom en Rutte een zogenoemd deelakkoord. Vandaag vinden de Algemene Financiële Beschouwingen plaats. Het zijn roerige tijden in politiek Den Haag. “Het is een hele bijzondere situatie.”

Dit zei oud-politicus Ed Nijpels vanmorgen bij BNR’s Humberto Tan.

Nog niet zo lang geleden keken we massaal naar het Catshuis. Rutte, Verhagen en Wilders probeerden een akkoord te bereiken over de begroting voor 2013. Dat leek te lukken, tot Wilders op het laatste moment de tafel verliet. Daarna kwam de oppositie snel in actie en werd het Kunduz-akkoord gesloten en nu knutselen Rutte en Samsom aan de begroting.

Sinds 1850
De begroting over 2013 is, zoveel is zeker, door alle handen gegaan en dat is volgens Nijpels heel bijzonder. “Het demissionair kabinet kwam met voorstellen, deze zijn door de oppositie aangepast en nu door PvdA en VVD weer veranderd, onder auspiciën van de demissionair minister van Financiën. Ik denk dat we dit sinds 1850 niet hebben meegemaakt.”

Deelakkoord
Nijpels is erg positief over het deelakkoord dat gisteren door Samsom en Rutte naar buiten is gebracht. “Als je na een week onderhandelen dit pakket durft te presenteren, met voor beide partijen moeilijke punten, dan laat je een heel goed politiek signaal horen – Samsom en Rutte hebben laten zien dat ze pijn willen lijden.” 

Lief zwaaien
De VVD’er denkt dat de kans groot is dat het tot een definitief regeerakkoord komt. “Ze hebben elkaar bijna de oren afgekloven en na een week hebben ze dit bereikt, dat zegt veel over het verantwoordelijkheidsbesef van Rutte en Samsom.” De kans dat Nijpels plaats zal nemen in een nieuw kabinet is erg klein. Tenminste: als het aan hem ligt. “Als je een nieuw kabinet maakt met twee jonge heren moet je geen oude lijken uit de kast halen. Oude mannen moet je af en toe om raad vragen en verder lief toezwaaien.”

Lubbers 1
Ed Nijpels (1950) won met de VVD op 8 september 1982 bij vervroegde verkiezingen tien zetels en kwam daarmee op 36 zetels in de Tweede Kamer. Nijpels wist door de verkiezingsuitslag de vorming van het kabinet-Lubbers 1 (1982-1986) tot stand te brengen.

Gerelateerde artikelen