Nieuws7 jul '12 19:54Aangepast op 8 jul '12 08:06

Annan: vredesplan voor Syrië mislukt

Auteur: Fleur de Bruijn

Het vredesplan voor Syrië is tot nu toe mislukt. Dit heeft de speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, zaterdag gezegd in de Franse krant Le Monde.

Zaterdag kwamen in het Arabische land opnieuw meer dan 60 burgers om het leven door politiek geweld.

Staakt-het-vuren
Het plan voorziet in een staakt-het-vuren onder internationaal toezicht, maar daar is in de praktijk weinig van te merken. Volgens mensenrechtengroepen werden zaterdag opnieuw steden in de noordelijke provincie Aleppo gebombardeerd.

Volgens activisten zijn in Syrië al zeker 16.500 doden gevallen sinds het geweld in maart vorig jaar losbarstte. Vrijdag waren in heel Syrië nog in totaal zeker 93 doden gevallen.

Overgangsregering
Begin juli heeft de Syrische oppositie het plan van de Verenigde Naties voor een overgangsregering afgekeurd. Ze zijn ontevreden omdat er niet in staat dat president Assad op moet stappen. Het uitblijven van die regel in het plan van de VN was een wens van Rusland. Kofi Annan, stelde een overgangsregering voor met zowel volgelingen van de Syrische president Bashar al-Assad als oppositieleden. De overgangsregering moet een einde maken aan het geweld in het land.

Arabische lente
In 2011 braken grote protesten in Syrië uit, in navolging van protesten in andere Arabische landen. De overheid probeerde de protesten neer te slaan, maar stuitte op verzet van gewapende groeperingen. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Baath-partij en meer burgerrechten, en het einde van de noodtoestand die al bestond sinds 1963.

Noodtoestand
In april 2011 hief de Syrische president Bashar al-Assad de noodtoestand in Syrië op. De noodtoestand geldt als een instrument dat burgers essentiële rechten ontzegt en het staatsapparaat met bevoegdheden overlaadt. De noodtoestand maakte oppositie, zoals de vorming van politieke partijen, onmogelijk. Per decreet verklaarde hij dat vreedzame demonstraties voortaan zijn toegestaan, maar voegde daar wel aan toe dat met saboteurs nog als vanouds zou worden afgerekend.

In april 2012 stuurde de VN-Veiligheidsraad dertig waarnemers die moesten toezien op het staakt-het-vuren. Als dat werd nageleefd zou een volwaardige waarnemingsmissie gestuurd worden. De waarnemersmissie van de VN staat machteloos voor de dagelijkse schendingen van het bestand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen