Op die manier hoopt het Westen een uitweg uit het conflict in Syrië te vinden. Rusland vindt dat de Syriërs zelf daarover moeten beslissen. Dat meldt de Russische krant Kommersant woensdag.
Moskou zou tot nu toe weinig voor het idee voelen, hoewel bronnen binnen het Kremlin de kans dat Assad aan de macht blijft, op niet meer dan 10 procent schatten, aldus de krant. Het Westen en Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het regime in Syrië, zijn het oneens over de toekomstige rol van de Syrische president. Het Westen vindt dat in een overgangsregering van nationale eenheid geen plaats is voor Assad en andere leden van de huidige regering.
Top eens over Syrië
Tijdens het overleg over Syrië vorige week in Genève werd men het erover eens dat er een overgangsregering moet komen. Annan sprak de deelnemers bij aanvang streng toe.
Eis van Rusland
Verder werd besproken dat in de Syrische overgangsregering nu zowel leden van de huidige regering als aanhangers van de oppositie vertegenwoordigd moeten zijn. En zij moeten het ook met elkaars deelname aan de regering eens zijn. De deelname van ministers uit de huidige regering was een eis van Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.
Rebellen
Aan het overleg namen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) deel. Aangevuld met de regionale machten Turkije, Irak, Koeweit en Qatar. Iran en Saudi-Arabië waren niet vertegenwooordigd. Teheran steunt Assad, de Saudi's staan achter de rebellen.