Situatie in Syrië met de dag slechter
De situatie in Syrië verslechtert met de dag. De afgelopen vier dagen kwamen ruim vierhonderd mensen om het leven. Reden voor de Europese Unie om de sancties tegen het land te verscherpen.
Internationaal is de spanning ook opgelopen vanwege het neerschieten van een Turkse straaljager door de Syriërs. Syrië waarschuwde de NAVO-lidstaten maandag dat het territorium van het land heilig is. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wenste de NAVO-lidstaten maandag succes "om de toestand te kalmeren en de stabiliteit te bevorderen'' op de bijeenkomst dinsdag.
De woordvoerder herhaalde maandag dat het Turkse gevechtsvliegtuig de Syrische soevereiniteit op grove wijze had geschonden. Syrië haalde vrijdag een vliegtuig neer op de grens tussen de twee landen.
BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg noemt de waarschuwing van de Syriërs een logische reactie. "Het vliegtuig was weliswaar een oud barreltje maar om dat zo zuiver en in één klap uit de lucht te schieten, was een goed staaltje afweergeschut. De Syriërs zeggen dat ze de middelen hebben dat anderen uit moeten kijken."
NAVO
Hammelburg denkt niet dat het zover komt dat de NAVO actie gaat ondernemen. Dat blijkt volgens hem vooral uit het feit dat er beroep is gedaan op artikel vier en niet op artikel vijf. "Artikel vijf zegt dat een aanval op één een aanval op allen is. Dus als een NAVO-lid, en Turkije is het op een na grootste NAVO-lid, artikel vijf inroept dan moeten we allemaal. Artikel vier betekent; laten we er over praten. Ze gaan, denk ik, geen actie ondernemen omdat ze niet weten hoe het moet en of het verstandig is om te doen."
VS
Opmerkelijk is volgens Hammelburg wel dat de VS bezig zouden zijn met het voorbereiden van een aanval. "Ofschoon president Obama daar zelf nog op tegen is. Maar het Pentagon zegt; 'meneer de president dat zal wel. Maar tegen de tijd dat u van mening verandert, verwacht u van ons wel dat we klaar staan'. Ze zijn in elk geval al begonnen met de voorbereiding."
Deserteurs
Het Turkse persbureau Anatolia meldde maandag dat een Syrische generaal is gedeserteerd en naar Turkije is gevlucht. Hij is al de dertiende generaal die dat heeft gedaan sinds de opstand tegen Assad 16 maanden geleden begon. Volgens Hammelburg is het geen direct probleem voor het leger, omdat het groot en sterk genoeg is om dit verlies op te kunnen vangen. Maar het signaal dat er vanuit gaat is wel tekenend voor wat er gebeurt binnen het legerapparaat. "Het is een teken van uiteindelijk het onvermijdelijke. Vroeg of laat is Assad natuurlijk weg. Het gaat nog een hele tijd duren, maar dit is weer zo’n tekentje dat hij de greep begint te verliezen."
Conflict duurt lang
Maar zelfs als Assad zijn greep op het land kwijt is, zal het lang duren voordat het conflict echt voorbij is, zegt Hammelburg. "Dat heb je bij alle crises. Zeker in oorlogssituaties of in een burgeroorlog. Het is ons terechte ongeduld. Wij willen als zoiets gebeurt als mensheid dat er een einde aan komt. Maar in werkelijkheid duurt elk conflict lang. Zelfs als er een akkoord zou komen of de Russen en de Chinezen mee zouden doen met een internationale inspanning, dan nog gaat dit heel lang duren. Het is vreselijk om te zeggen, maar het is de waarheid."
Conferentie
Er zijn volgens Hammelburg wel geruchten dat er wordt gesproken over een conferentie in Geneve waar alle landen aan zouden deelnemen, inclusief Assad. Daar zou dan een aftocht aan Assad worden aangeboden. "Het zijn allemaal geruchten. Maar zelfs de serieuze persbureaus nemen die geruchten nu steeds onder grote headlines op, tussen aanhalingstekens. Maar ook dat gaat weer een hele tijd duren."

Bernard Hammelburg
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in zijn column in op de zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.