Nieuws8 jun '12 07:29

Annan ziet vredesplan Syrië falen

Auteur: Pieter van den Akker

VN-gezant Kofi Annan zegt het nog niet hardop, maar het ziet er naar uit dat zijn vredesplan voor Syrië is mislukt.

Hij deed gisteren een dringend beroep op de VN-Veiligheidsraad om meer druk uit te oefenen op Damascus. In Syrië kan elk moment een burgeroorlog uit breken, waarschuwde Annan.

Zowel de Algemene Vergadering als de Veiligheidsraad was bijeen om te praten over de situatie in Syrië. VS-correspondent Reinout van Wagtendonk volgde de bijeenkomst en vertelde vrijdag op BNR: "Mogelijk harde sancties. Er moeten 'consequenties' komen in de richting van Syrië, omdat ze zich niet houden aan de afspraken, heeft 'ie gezegd. Hij heeft zelf ook toegegeven dat zijn beoogde vredesplan aan het falen is."

Annan liet ook een proefballonnetje op, vertelt Van Wagtendonk. "Een contactgroep in het leven roepen", legt hij uit. "De 5 permanente leden van de Veiligheidsraad moeten daarin: Amerika, Engeland, Frankrijk, Rusland en China. En dan ook wat regionale spelers: Turkije, Saudi-Arabië, Qatar en Iran. De Amerikanen hebben gelijk gezegd: 'Iran is onderdeel van het probleem. Het land zit te stoken in Syrië. Die willen we er eigenlijk helemaal niet bij hebben'."

Van Wagtendonk vat de resulaten van het overleg kort samen: "Veel woorden gesproken gisteren. Daden nog niet. Maar goed, die contactgroep kan misschien een stapje vooruit zijn."

Klik hier om te luisteren naar het interview met VS-correspondent Reinout van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen