Huurverhoging doet recht aan scheefwonen
Een huurverhoging van 5 procent voor mensen met een inkomen van meer dan 43.000 euro is nodig om het zogenaamde scheefwonen te bestrijden.
Dat zegt demissionair minister Spies over de maatregel waar de Eerste Kamer vanmiddag over gaat stemmen. Spies vindt het van groot belang om nu eindelijk een volgende stap te zetten in het aanpakken van het scheefwonen. "We kunnen verhuurders de zekerheid bieden dat ze investeringen kunnen doen. Ze gaan iets meer huur ontvangen en kunnen zo gaan investeren in woningen die juist voor deze mensen betaalbaar zijn."
Huurverhoging
Op dit moment hebben verhuurders te weinig zekerheid over huurverhogingen, vindt Spies. Daarom worden investeringsbeslissingen volgens Spies keer op keer uitgesteld. "Met deze maatregel doen we twee dingen: we pakken het scheefwonen aan en we geven investeringszekerheid aan verhuurders. Dat kan inderdaad geen dag langer wachten."
Het wetsvoorstel is al door de Tweede Kamer aanvaard. Vanmiddag wordt het in de Eerste Kamer behandeld, en Spies heeft goede hoop op een gunstige uitkomst. "Dan geven we de zekerheid en kunnen we de stap zetten naar het meer marktconform maken voor huren van huishoudens met midden- en hogere inkomens."
Wal en schip
Toch lijken starters op de woningmarkt nog altijd tussen wal en schip te vallen, zeker als ze een schommelend inkomen hebben. Maar volgens Spies heeft ook deze groep de keuze om iets meer huur te betalen als hun inkomen hoger wordt. "Dan kunnen ze ervoor kiezen om door te stromen naar een duurdere huurwoning of koopwoning, of nog even op hun plek te blijven."
Spies ziet veel heil in het terugbrengen van de overdrachtsbelasting naar 2 procent. Daarmee moet ook de woningmarkt toegankelijker worden.