Nieuws6 apr '12 14:48Aangepast op 6 apr '12 17:28

Banengroei in VS valt tegen

Auteur: Pieter van den Akker

Een domper voor Amerika. De banengroei in maart valt veel lager uit dan waarop was gerekend.

De afgelopen maand kwamen er (exclusief de landbouwsector) 120.000 banen bij, maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Economen rekenden in doorsnee nog op een toename met 203.000 banen. In februari groeide de werkgelegenheid in de VS nog met 240.000 arbeidsplaatsen.

Voorafgaand aan maart groeide de werkgelegenheid drie maanden lang met meer dan 200.000 banen. Een bovengemiddeld warme winter zou aan deze sterke groei hebben bijgedragen.

Bedrijfsleven
De tegenvallende groei in maart komt doordat er in het Amerikaanse bedrijfsleven veel minder banen bijkwamen dan verwacht. Economen rekenden daar op een toename met 218.000 banen, terwijl er in werkelijkheid maar 121.000 arbeidsplaatsen bijkwamen.

Hoop opgegeven
Desondanks daalde de werkloosheid in de VS in maart wel licht tot 8,2 procent, het laagste niveau in 3 jaar. Voor dit cijfer stonden de ramingen van economen op 8,3 procent. Volgens marktvorsers is de daling van het werkloosheidspercentage vooral het gevolg van een lichte krimp van de beroepsbevolking. Steeds meer potentiële arbeidskrachten blijven bij de arbeidsmarkt weg omdat ze de hoop op een baan hebben opgegeven.

Voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank sprak in de afgelopen weken al enige keren zijn zorgen uit over de matige situatie op de arbeidsmarkt in de VS. Het langzame herstel van de werkgelegenheid zou ook slecht kunnen uitpakken voor de kansen van president Barack Obama om te worden herkozen.

Gerelateerde artikelen