Programma9 aug '12 14:52

Gevaar voedselcrisis loert om de hoek

Auteur: Pieter van den Akker

De wereld kan worden geconfronteerd met een nieuwe voedselcrisis als landen de uitvoer van graan en andere voedingsmiddelen verbieden. Daarvoor waarschuwt een econoom van de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO).

De waarschuwing voor een herhaling van de voedselcrisis van ongeveer 5 jaar geleden komt uit de mond van Abdolreza Abbassian, econoom en graananalist van de FAO. De FAO maakte eerder op de dag bekend dat de voedselprijzen in juli met gemiddeld 6 procent zijn gestegen.

Hoge olieprijs
Hoge olieprijzen, een toenemend gebruik van biobrandstof, slecht weer en beperkingen van de uitvoer van graan leidden in 2007/2008 tot een sterke stijging van de voedselprijzen. Dat was de oorzaak van voedselrellen in diverse landen, waaronder Egypte en Haïti.

"De verwachting is dat we deze keer geen slecht beleid voeren en niet met beperkende maatregelen in de markt reageren. Als dat zo blijft, zullen wij niet zo'n ernstige situatie zien als in 2007/2008. Maar als dat beleid (van 2007/2008) wordt herhaald, is alles mogelijk'', stelde Abbassian.

Speculatie
Door speculatie zijn de prijzen op de termijnmarkten voor graan zo opgedreven dat graanproducerende landen rond de Zwarte Zee, vooral Rusland, exportbeperkingen zouden kunnen afkondigen, nu de oogst door droogte tegenvalt. Rusland bezwoer woensdag dat het land daarvoor nu geen reden ziet, maar het sloot een hogere belasting op uitvoer van graan volgend jaar niet uit.

Dubbel gevaar
Hulporganisatie Oxfam International reageert geschokt op de berichten over stijgende voedselprijzen. "Deze nieuwe cijfers bewijzen dat het wereldvoedselsysteem niet kan blijven bestaan op afbrokkelende fundamenten. De combinatie van stijgende prijzen en kleine voorraden betekent dat de wereld een dubbel gevaar wacht.''

Oxfam roept wereldleiders van de G20 op maatregelen te nemen om voedselschaarste tegen te gaan. Er moet volgens de organisatie meer worden geïnvesteerd in akkerbouw. Ook moeten de VS en Europa geen graan meer verspillen door daar biobrandstoffen van te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen