Nieuws17 jan '12 12:57

Duizenden leraren tegen 1040-urennorm

Auteur: Anne-Greet Haars

Zeker 20 middelbare scholen sluiten op 26 januari de deuren opdat de leraren kunnen staken tegen de wet onderwijstijd van minister Van Bijsterveldt.

Docenten op ongeveer 250 scholen door het hele land hebben aangegeven op een of andere manier deel te nemen aan de staking. Dat blijkt uit het aantal stakingsmeldingen dat de Algemene Onderwijsbond  heeft ontvangen.

Stakingsbereidheid
De bond rekent op een paar duizend docenten die volgende week komen demonstreren in de Jaarbeurs in Utrecht. De vakbond zegt bijzonder te spreken te zijn over de stakingsbereidheid. "Je merkt dat het leeft onder docenten’’, aldus een woordvoerder van de AOb dinsdag.

Oneens
De docenten zijn het niet eens met het huidige wetsvoorstel van de minister. Zo wil de minister dat het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen. De docenten zijn bang dat scholieren wel op school moeten zijn, terwijl ze geen les krijgen. Op die manier zouden ze ‘opgehokt’ worden.

Meer onvrede
Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.

Scholieren
De scholieren protesteerden eind vorig jaar al tegen de maatregel. Begin deze maand hield de bond Leraren in Actie een driedaagse staking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen