Programma20 jul '11 07:06Aangepast op 20 jul '11 08:39

Ziekenhuizen betalen top teveel

Auteur: Edme Koorstra

De beloningscode voor bestuurders in de zorg is mislukt. Ziekenhuizen vertikken het om de salarissen van de top te verlagen, ook al hebben ze dat wel afgesproken. De PVV wil nu de salarissen van ziekenhuisbestuurder in de Wet normering topinkomens (WNT) opnemen.

Zorgbestuurders houden zich massaal niet aan de zelf opgestelde beloningscode. Dat meldt het Financieele Dagblad. Maar liefst 91 procent van de bestuurders van ziekenhuizen verdiende vorig jaar meer dan de Balkenendenorm, meer dan 190,000 euro. Topverdiener vorig jaar was Paul Smits van het Rotterdamse Maasstad-ziekenhuis, hij verdiende bijna vier ton.
BNR's Meindert Schut praat over de salarissen van de ziekenhuisbestuurders met Karen Gerbrands, Tweede Kamerlid voor de PVV. Zij vindt dat de salarissen van ziekenhuisbestuurders onder de Wet normering topinkomens (WNT) moeten vallen.
Luister via de knop rechts naar het interview.
'Hoog cijfer'
Marcel Canoy, hoogleraar gezondsheidseconomie aan de Universiteit Tilburg, vindt 91 procent een "heel hoog cijfer". Een deel van het probleem is volgens hem dat er geen goede sancties zijn.
Luister naar zijn reactie via de knop rechts.
Lijst salarissen
Bovenaan de lijst met topverdieners staat dus Paul Smits, van het Maasstad-ziekenhuis, hij verdiende vorig jaar ruim 391,000 euro. Op nummer een twee staat Emile Lohman van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, met bijna 383,000 euro.
'Nieuwkomers'
Onder de nieuwkomers in 2010 verdiende bestuurder Rik Riemens van het Flevoziekenhuis met een jaarsalaris van 314,606 euro het meest. Hij trad in 2010 aan, maar vertrok datzelfde jaar weer. Zijn beloning is omgerekend naar een jaarsalaris, maar gecorrigeerd voor ontslagvergoeding.
Op de tweede plaats bij de nieuwkomers staat Harry Luik van het Medisch Centrum Alkmaar. Hij verdiende ruim 281,000 euro.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen