Nieuws25 jan '12 13:26

DNB hield informatie achter

Auteur: Fleur de Bruijn

Wie had kunnen weten dat na de nationalisatie van Fortis Nederland en ABN Amro nog miljarden extra belastinggeld nodig waren? De Nederlandsche Bank wist in ieder geval meer.

Dat hebben twee zakenbankiers van Lazard, adviseurs van de Nederlandse Staat tijdens de onderhandelingen over de nationalisatie, woensdag verklaard voor de Commissie-De Wit.

Volgens hen heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) onvoldoende informatie gegeven aan de adviseurs van Fortis Nederland en ABN Amro in oktober 2008.

Miljarden te weinig
Bureau Lazard heeft voor het ministerie van Financiën berekeningen gemaakt van de waarde van de Nederlandse Fortis-bedrijven en baseerde zich daarbij op informatie van DNB.

Naar aanleiding van die berekening heeft Nederland uiteindelijk 16,8 miljard euro betaald. Onvoldoende, bleek later, want er moesten nog vele miljarden extra gestoken worden in de bedrijven.

Onvoldoende informatie
Dat er grote afboekingen aankwamen, was volgens de adviseurs van Lazard, Bas van der Vlist en Wouter Han, meteen duidelijk. Maar dat leek geen probleem omdat de kapitaalratio (het kernvermogen van banken, uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen) van Fortis Bank Nederland boven de 7% zou blijven.

Dat percentage was destijds gebruikelijk in de sector en daarom zag Lazard geen reden de Nederlandse onderhandelaars te waarschuwen. Wat Lazard niet wist, is dat DNB voor Fortis-bedrijven extra hoge eisen  van meer dan 9% stelde. DNB zat erbij en heeft toen niet gezegd dat het te weinig was.

Wie weet wat?
De commissie-De Wit heeft eind vorig jaar vijf weken lang getuigen gehoord over de reddingsacties van Nederlandse banken in 2008. Deze week zijn er extra zittingen juist omdat er onduidelijkheid bleef over de vraag wie had kunnen weten dat na de nationalisatie nog miljarden extra belastinggeld nodig waren.

Later woensdag wordt oud-directeur Rudi Kleijwegt van DNB nogmaals verhoord. Hij had eerder verklaard dat Lazard wel op de hoogte was van de kapitaalssituatie van Fortis Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen