Nieuws21 aug '12 21:11Aangepast op 21 aug '12 22:02

Vicepremier: 'Vertrek Assad is bespreekbaar'

Auteur: Anne-Greet Haars

Syrië zou bereid zijn te praten over het opstappen van president Bashar al-Assad als onderdeel van onderhandelingen om een einde te maken aan de bloedige gevechten in het land.

Dat suggereerde de Syrische vicepremier Qadri Jamil dinsdag na gesprekken in Moskou.

Het vertrek van Assad kan geen voorwaarde vooraf zijn bij de onderhandelingen, maakte Jamil duidelijk. Maar hij voegde eraan toe: "Alle problemen kunnen worden besproken tijdens onderhandelingen. Wij zijn zelfs bereid dit issue te bespreken.''

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten eisen het onmiddellijk vertrek van Assad. Maar, zei Jamil, als je daar een voorwaarde van maakt voor onderhandelingen dan zal het nooit tot onderhandelingen komen.

Sceptisch
Een woordvoerster van het Witte Huis reageerde zeer sceptisch op de suggestie dat het Syrische regime bereid zou zijn te praten over het ontslag van Assad. "We hebben de verslagen van de persconferentie van de vicepremier gezien. Eerlijk gezegd hebben we niet iets vreselijks nieuws gehoord'', aldus woordvoerster Victoria Nuland.

"De Syrische regering weet wat het moet doen. En de Russische regering, zoals u weet, heeft zich bij ons aangesloten in de formulering van een zeer duidelijk plan voor de overgang'', zei Nuland. "Natuurlijk, hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het is. Maar we geloven nog steeds dat hoe sneller Assad gaat, hoe beter.''

Gerelateerde artikelen