Nieuws14 jan '12 10:27Aangepast op 15 jan '12 01:28

Links alternatief voor kil rechts beleid

Auteur: BNR Webredactie

PvdA, SP en GroenLinks komen zaterdag met een gezamenlijk alternatief voor het bezuinigingsbeleid van het kabinet op de proppen.

In de ogen van de linkse partijen is het kabinetsbeleid te kil en leidt het tot werkloosheid onder duizenden mensen.

Nijmegen
De drie partijen zullen in Nijmegen met voorstellen komen die wel degelijk moeten leiden tot besparingen, zonder dat het ten koste gaat van werkgelegenheid. Sterker nog: het moet meer banen opleveren én goed zijn voor het klimaat.

Afsluitdijk
Daarbij gaat het onder meer om het stimuleren van energiezuinige woningbouw, het versnellen van onderhoud aan scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Ook moet de Afsluitdijk eerder worden opgeknapt.

Ten slotte pleiten de partijleiders Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) voor de herinvoering van de deeltijd-WW.

Werkloosheid
Werkloosheid wordt de komende jaren het grootste probleem in het land, zegt Job Cohen op BNR. Daarom pleit hij ervoor om mensen aan het werk te houden met grote projecten. "Het geld voor grote infrastructurele plannen ligt er, dus deze kunnen naar voren worden gehaald."

Terugverdienen
Als het gaat om het energievriendelijk maken van huizen verdienen de investeringen zichzelf terug, meent Cohen. Voor de overige noodzakelijke investeringen moet er een extra belastingschijf van 60 procent komen voor de hoogste inkomens.

"Ik denk dat het voor Nederland heel goed is om te zien dat er alternatieven zijn", besluit Cohen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen