Nieuws16 jan '12 09:49Aangepast op 16 jan '12 10:24

Toestand Griekenland kritiek

Auteur: Edme Koorstra

In drie maanden tijd is de financiële positie van Griekenland flink verslechterd. Ook als de banken een verlies van 50 procent nemen op hun staatsobligaties, pakt de Griekse staatsschuld zo'n twintig miljard euro hoger uit dan verwacht.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad aan de hand van bronnen rond de trojka van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie.

Maandag arriveren inspecteurs van de trojka in Athene voor een nieuwe missie. "De Grieken zitten in een kritieke toestand", zegt een van de bronnen. "Het geld is op en de tijd is op."

Escalatie dreigt
Daarmee dreigt een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis. Tegelijkertijd is nu onzeker wat er gebeurt met de kredietwaardigheid en leencapaciteit van het Europese noodfonds EFSF.

Vrijdag heeft kredietbeoordelaar S&P Frankrijk en Oostenrijk de AAA-status ontnomen. Zo dreigt ook de bodem weg te vallen onder de AAA-status van de EFSF.

Meer geld
De kans dat er meer geld naar Griekenland moet en dat er meer schuld moet worden kwijtgescholden is levensgroot. Eind oktober zegden de eurolanden aan Griekenland nog een tweede lening toe van 130 miljard, en banken verklaarden zich bereid de helft van hun vorderingen op Athene te schrappen.

In dat scenario zou de Griekse staatsschuld in 2020 uitkomen op 120 procent van het bruto binnenlands product, tegen 160 procent nu.

(Bron: fd.nl)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen