Nieuws10 aug '12 07:37Aangepast op 10 aug '12 08:46

Restschuld voor kwart woningbezitters

Auteur: Anne-Greet Haars

Ongeveer een kwart van de woningbezitters in Nederland zal eind volgend jaar worden getroffen door de zogenoemde restschuld.

Dat schrijft de Volkskrant. Dat betekent dat eigenaren een hogere hypotheek zullen hebben dan de waarde van hun woning.

Huizenprijzen
Economen van de ING voorspellen dat in hun nieuwe Kwartaalmonitor Woningmarkt. De ING gaat er in zijn raming vanuit dat de huizenprijzen dit jaar en ook volgend jaar met 5 procent zullen zakken. Die inschatting is gebaseerd op de aanname dat de woningmaatregelen uit het Lenteakkoord per 1 januari 2013 worden uitgevoerd.

"Als we kijken naar de cijfers van het Kadaster dan zijn de prijzen inmiddels 10 tot 12 procent gedaald en volgens onze verwachtingen gaat daar nog wat meer vanaf", vertelt ING-econoom Dimitry Fleming op BNR.

"De huizenprijzen blijven dalen en de hypotheekschuld blijft op hetzelfde niveau, omdat er in Nederland relatief weinig wordt afgelost."

Potentieel
"We hebben het hier over een potentiële restschuld. Als je blijft zitten in je woning, dan is er niks aan de hand. Maar wil je gaan verhuizen dan zul je toch een manier moeten vinden om dat gat te dichten via eigen geld of externe financiering. Voor de mensen waarbij dat niet lukt, wordt het lastiger om hun huis te verkopen", vertelt Fleming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen