Nieuws22 feb '12 12:07Aangepast op 22 feb '12 22:03

Martijn van Dam wil PvdA-leider worden

Auteur: Pieter van den Akker

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam wil de PvdA gaan leiden. Hij heeft zich woensdag als eerste kandidaat gesteld als partijleider en fractievoorzitter van de partij.

De 34-jarige Van Dam houdt zich als Kamerlid bezig met integratie, media en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken. Hij is een persoonlijke campagne op Facebook begonnen. Van Dam wil dat mensen weer enthousiast worden over de PvdA.

Nieuwe generatie
Hij ziet het als een belangrijke opdracht om mensen weer greep te laten krijgen op de samenleving. Te veel worden mensen in zijn ogen nu gezien als een nummer.

Om daar verandering in te brengen, wil Van Dam hervormingen doorvoeren, onder meer bij de overheid en in het onderwijs. Binnen de PvdA wil hij een nieuwe generatie aanspreken en zich baseren op oude idealen als sociaal en vooruitstrevend.

Cohen
PvdA-leden kiezen komende maand de opvolger van Job Cohen, die maandag onverwacht opstapte. De Tweede Kamerfractie zal de uitslag van de ledenraadpleging overnemen, waardoor de politiek leider ook fractievoorzitter wordt.

Ook de namen van PvdA-Kamerlid Diederik Samsom worden vaak genoemd in de carrousel rond de opvolging van Job Cohen. Of de nieuwe fractievoorzitter ook na de verkiezingen van 2015 op zijn of haar troon kan blijven is nog  niet helemaal duidelijk.

Tussenpaus
"Het idee is nu om een tussenpaus aan te stellen tot de volgende verkiezingen. Maar er zijn ook andere geluiden, die zeggen: kies nu een echte leider en ga daarmee de strijd aan", zei verslaggever Jeroen Stans dinsdag op BNR.

De leden van de PvdA krijgen waarschijnlijk tussen 7 en 14 maart de kans om te stemmen voor een nieuwe fractievoorzitter. Op 16 maart zal de uitslag van die ledenraadpleging worden bekendgemaakt. 

Advies van de leden
De uitslag van deze verkiezing niet meer dan een zwaarwegend advies: uiteindelijk is het de fractie zélf die de knoop doorhakt. En daarbij zal niet alleen gekeken worden naar de komende periode.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen