Nieuws16 feb '12 15:45Aangepast op 16 feb '12 17:57

SP-koers PvdA staat Timmermans niet aan

Auteur: Thijs Baas

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans kan zich niet vinden in een interview met partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman dat donderdag in Trouw verscheen.

Dat blijkt uit een e-mail van Timmermans aan de partijbobo's die op de site van de NOS is geplaatst. Cohen en Spekman zeggen in het interview veel overeenkomsten te zien met de SP van Emile Roemer.

"Ik wil daar graag op reageren, want het is nogal verregaand wat jullie melden. Reageren doe ik dan maar per mail, want mij is niet de kans gegund dit in de fractie te bespreken. En dat is jammer."

Tactisch
Vooral "tactisch en strategisch" zegt het Kamerlid het niet verstandig te vinden de PvdA als een soort SP-light te presenteren. "Roemer zal victorie kraaien en de SP hoeft slechts minzaam vast te stellen dat de PvdA eindelijk van het neo-liberale pad af lijkt te gaan."

Wim Kok
Timmermans geeft in de e-mail blijk van een groot respect voor de verdiensten van Wim Kok in de paarse kabinetten. "Onder leiding van Wim Kok heeft ons land een onvoorstelbare en wereldwijd geroemde economische dynamiek tot stand gebracht, die onder meer heeft geleid tot 1 miljoen extra banen en significant hogere uitgaven voor onderwijs en zorg."

Cohen en Spekman distantiëren zich in het interview juist van de neo-iberale koers van de partij ten tijde van het premierschap van Kok.

Kopstukken
Verslaggever Hans Verbeek meldt dat veel Kamerleden zich vooral storen aan het gemak waarmee Cohen partijkopstukken als Wim Kok en Wouter Bos in de hoek zet. Ook Kamerlid Jacques Monasch voelt zich wel thuis bij de uitgangspunten van Frans Timmermans, die in 2008 al liet weten niets te zien in een SP-achtige koers, maar vindt het vooral veel gedoe om niks.

"Ik vind het buitengewoon schadelijk wat hier gebeurt. Wat mij betreft is de PvdA gewoon een sociaal-democratische partij, en dan mag verder iedereen zich duiden hoe links dat is. Ik baal er enorm van dat collega's onderling rollebollend over straat gaan", zegt het Kamerlid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen