Nieuws11 okt '12 17:20Aangepast op 11 okt '12 18:18

Banken laten woningbezitters verdrinken

Auteur: Fleur de Bruijn

Banken houden zich niet aan de gedragscode die ze hebben afgesproken met de toezichthouders. Het gevolg: huizenbezitters met het water tot de lippen dreigen te verdrinken.

Dit zei Hans van der Ploeg van VBO Makelaars vandaag tegen BNR’s Petra Grijzen. Van der Ploeg reageert op het nieuws dat woningen in waarde blijven dalen. Na een kleine opleving in het tweede kwartaal zit de markt in het derde kwartaal weer in zak en as. In een jaar tijd zijn huizen gemiddeld 7,5 procent goedkoper geworden.

Restschuld
“In de gedragscode is afgesproken dat mensen die een restschuld op hun huis hebben deze schuld kunnen meefinancieren met de aankoop van een nieuwe woning”, zegt Van der Ploeg. De gedragscode is overigens vrijblijvend en bovendien moet het inkomen de nieuwe hypotheek rechtvaardigen. “Maar in de praktijk zien we dat banken de restschuld niet mee willen financieren.”

Vandaag werd ook bekend dat het aantal huiseigenaren met een restschuld is opgelopen tot 700.000. Mensen die hun huis in 2000 hebben gekocht leiden gemiddeld verlies als ze hun woning nu zouden verkopen.

Verantwoordelijkheid
Van der Ploeg vindt dat banken hun verantwoordelijkheid moeten nemen omdat het diezelfde banken zijn die de te hoge hypotheken ook verstrekt hebben.

Een oplossing voor het kunnen aflossen van de hypotheek is volgens Van der Ploeg om polissen te gebruiken die ‘negen van de tien keer tegenover een hypotheek staan’.

Wonen 4.0
De echte oplossing, zegt Van der Ploeg, heeft VBO -samen met Vereniging Eigen Huis, makelaarsorganisatie NVM en VastGoedPro- al in augustus gegeven met hun plan Wonen 4.0. “En dat gaat echt niet alleen over de hypotheekrenteaftrek, het is een plan voor de hele woningmarkt, ook de huurmarkt.”

Een oplossing op korte termijn, daar is Van der Ploeg helder over: “Geef de (potentiële) woningbezitter duidelijkheid.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen